Социалните проблеми се решават чрез партньорство, според Фандъкова

0
3656

Партньорството е ключов фактор за успеха на социалните предприемачи в Европа. Това е темата на Международната конференция „Партньорство за промяна“, организирана от Фондация „Reach for change“по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Конференцията беше открита от кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея дискусията е важна за развитието на цялото ни общество, защото решенията на голяма част от социалните проблеми минават през ангажиране на институции, граждански организации и бизнес и чрез иновации и дигитални технологии.

„В София имаме силна енергия, както и много успешни практики“, изтъкна Фандъкова. По думите ѝ това се дължи на осъзнаването, че социалните проблеми са на цялото общество и те могат да бъдат решени по активен начин, с последователни координирани действия и последователни политики.

Цялостната политика на общината се обсъжда и проблемите се решават с обединение на гражданския сектор. Политиката на общината обхваща подкрепа на хора в неравностойно положение и включването им в различни дейности от социално-икономическия живот, заяви Фандъкова. Самата община притежава социални предприятия, като 28 души работят в дружество „Лозана“.
Според Фандъкова правилните финансови инструменти могат да бъдат намерени, каквато е и програма „Европа“. Тя е насочена към предприемчиви хора и организации, които да бъдат подпомогнати финансово. 100 000 лева е бюджетът на пилотния проект.

Заедно да продължаваме, защото само чрез даване на възможност на хората да участват активно и с усилията на бизнеса, ще постигнем конкретни резултати, призова столичният кмет.

В центъра на тази дискусия е една от най-важните ценности – партньорството. Това е голямата сила на социалното предприемачество и по този начин се създават нови работни места и повече участие в демократичните процеси, тълкува еврокомисарят за цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Тя представи актуални данни, според които в Европа има 2 млн. предприятия в социалната икономика, а 11 млн. души са ангажирани в сектора, което образува едва 6% от общата заетост.

Ясни правила са необходими за отношенията платформа-бизнес. Трябва да има механизъм, с който малките, социалните предприемачи да могат да отстояват своите правила, категорична беше Мария Габриел.
„Нашият европейски подход е да осигурим справедлива конкурентна среда. Достъпът до капитал е важен за развитието на идеи“, допълни тя.

Габриел насочи вниманието към няколко европейски инициативи. Такива са Програма за заетост и социални иновации със специално внимание върху младите хора, Програма „Хоризонт 2020“ за финансиране на иновативни дружества, която разполага с капитал над 2 млрд. евро.

София е избрана да бъде домакин на годишната среща „Стартъп“ (Startup) за дигитални хъбове. Искрено се надявам, че младите хора ще се възползват от тези възможности, предимно от изграждане на мрежа и достъпа до капитал, призова Габриел.

Тя изрази надежда за нова Програма „Цифрова Европа“ с бюджет 9 млрд. евро за периода 2021-2027 година.
В настоящия проект е застъпена програма за нови дигитални иновационни хъбове. Сегашният бюджет е 500 млн. евро, а в следващия бюджет са заложени 1.5 млрд. евро, подчерта еврокомисарят.

„Тествай, преди да инвестираш“ е посланието на хъбовете, където младите хора могат да намерят информация за нишите на пазара, както и да получат обучение за реализацията на проекта. Само 37% от основната ни сила имат дигитални умения. Липсват ни 300 000 IT експерта, изтъкна Мария Габриел.

В Европейската седмица на програмирането са участвали над 2 млн. души, а социалните предприемачи са били с най-голяма активност, отбеляза с оптимизъм еврокомисарят.

България за пореден път е домакин на значимо събитие в областта на социалното предприемачество, което я превръща в притегателен център за развитието на иновации. Такова мнение изрази министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Според Петков без насърчаване на социалните иновации, реалните и качествени резултати биха били ограничени. Министерството подкрепя дейности, които могат да участват във формирането на политики, водещи до промяната в обществото и разгръщането на потенциала на социалните предприятия.

Очакваме с приемането на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика да се даде тласък в развитието. Споделянето на добър опит ще спомогне да се потърсят идеи и да се създадат мрежи от съмишленици и последователи, увери Петков.

В международния форум взеха участие над 40 водещи експерти в сектора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук