Турция е на 4-то място в българския износ

Турция заема 4-то място след Гърция, Румъния и Германия по брой туристи у нас

0
13170

Премиерът Бойко Борисов и турският министър на търговията Рухсар Пекджан обсъдиха двустранните търговски отношения, съобщиха от Министерския съвет.

Турция заема 4-то място в българския износ след Германия, Италия и Румъния и 5-то място във вноса след Германия, Русия, Италия и Румъния.

През 2017 г. износът за Турция е в размер на 2,077 млрд. евро, с което се отчита 7.8 % дял от общия износ и ръст от 10 %.

Вносът от Турция е в размер на 1,906 млрд. евро, което е 6.3 % от общия внос и ръст от 17.3 %Двустранният стокообмен за периода е в размер на 3,984 млрд. евро.

През 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на 81.1 млн. евро. Турските фирми в България се интересуват от транспортни и енергийни проекти, а също и към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор.

Развитие може да се търси в хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост. Още турски производители на автомобилни части може да навлязат на българския пазар. В този сектор Турция има сериозни традиции и дял в световното производство, пишат от МС.

През 2017 г. в България са дошли 636 046 турски туристи, с което се отчита ръст от 12.5 % и Турция заема 4-то място след Гърция, Румъния и Германия по брой туристи у нас.

В разговора между премиера Борисов и турския министър Пекджан бе подчертано задълбочаването на отношенията в различни сектори като двустранната търговия, инвестициите и строителството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук