Гешев за освободения, дрогиран шофьор, убил момиче: Бесен съм!

0
126

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

До това доведе закриването на спецправосъдието, смята той

Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента. След толкова години в правоохранителната система, за да оцелееш като човек, би трябвало да се научиш да се дистанцираш емоционално и в личен план от конкретния казус. Но явно не съм успял изцяло. Бесен съм. Това е може би най -точното описание. Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за БГНЕС за случая, при който шуменският окръжен съд освободи под „домашен арест“ 18-годишния Жечко Кюркчиев, който под въздействието на наркотици предизвика тежка катастрофа, причинила смъртта на 22-годишно момиче.

Инцидентът стана на 28 септември вечерта в центъра на града, на кръгово кръстовище на булевард „Цар Симеон Велики“. При катастрофата е пострадало и друго момиче от блъснатата кола, което е настанено в болница със средно тежка телесна повреда. От прокуратурата настояваха да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, а двамата адвокати на Кюркчиев, както и самият той – „домашен арест“.

„И не само и основно за този случай. Сигурен съм, че прокуратурата ще направи всичко възможно за обективно разследване и наказване на виновните лица при казуса в Шумен. От две години обясняваме, че имаме социален проблем, свързан с войната и жертвите по пътищата. Водещи сме в черната статистика в целия ЕС. Имаме предложения за по-тежки наказания и отнемане на МПС на дрогирани и пияни водачи. Повтарям вече за не знам кой път какво ще последва от това, че депутатите в предишното НС закриха Специализираната прокуратура и делата за организирана престъпност, корупция и тероризъм, ще се разследват, наблюдават и предават на съд на местно ниво в окръжните градове, където всички – най-малкото – се познават. А не по предишния успешен модел, сходен с този на САЩ /ФБР/ и Италия /прокуратурата Антимафия/. Ето това ще последва. Вижте какви съмнения има за ПТП, а представете си дело за организирана престъпност. И това не е укор към конкретен колега. Това знае и вижда в града си всеки българин. Цената плащат и с години ще плащат българските граждани. Всеки един от нас. И тя е мигрантската вълна, наркотиците, заливащи улиците и заплашващи здравето и живота на децата ни, пострадалите наши възрастни родители от бума на телефонните измами, от битовата престъпност и поредния дрогиран шофьор. И мисля, че ще дойде време българските граждани да попитат „защо“ и „кой е отговорен“. Защото това можеше да не се случи или поне да е в чувствително по-малки размери. А дори един живот е безценен“, коментира още главният прокурор.

БГНЕС припомня, че според стотици коментари в социалните медии под постове за катастрофата множество неизвестни съпровождат случая: при полева проверка на местопроизшествието непосредствено след катастрофата полицаите установяват, че младежът дава положителна проба за наркотици, която реагира на проба на амфетамини. Пред съда обаче пробата изненадващо изчезва и е заместена с друга, от лаборатория на ВМА-Варна, която дава становище, че в кръвта на младежа не е имало наличие на наркотици. Шокиращ е и фактът, че автомобилът, с който Кюркчиев предизвиква катастрофата и който след нея бива оставен на охраняем паркинг на МВР за снемане на допълнителни доказателства, изненадващо се „самозапалва“, като така са заличени ключови доказателства.

Местни медии подозират роднинска връзка между Жечко Кюркчиев и Красен Кюркчиев – собственик на едно от най-големите предприятия за бързооборотни стоки, което е със седалище в Шумен и на практика „владее“ работните места в целия град. Компанията е най-големият рекламодател в града, включително и на повечето национални и регионални медии. Продукцията му се изнася по цял свят.

Под постове с новината за смъртта на младото момиче в социалните мрежи се коментира усилено и че един от адвокатите на шофьора, убил момичето – Ивайло Йорданов, е съпруг на съдийка от Окръжния съд в града, а другият му адвокат – Ивайло Тошев, е син на бивш шеф на полицията в Шумен, като все още имал връзки там, сочат публикации на местни медии.

Анисия Иванова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук