Ердоган: Финансовата помощ от ЕС за бежанците не стига

0
2886

„Ако не приемете този „бизнес“, ще отворим вратите, каза той

В интервюто си за Ройтерс, дадено в двореца „Долмабахче“ в Истанбул, турският президент Реджеп Ердоган съобщава още, че в телефонния си разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп двамата обсъдили и установяването на зона за сигурност по 450-километровата турска граница със Сирия от река Ефрат до границата с Ирак – район, контролиран от подкрепяните от САЩ кюрдски „Сили за защита на народа“. Последните Анкара смята за терористи.

„Този мирен коридор е много важен. Ние няма да позволим „коридор на терора“ по нашите граници и за тази цел ще предприемем всички необходими стъпки“, подчертава Ердоган в интервюто си за Ройтерс.

„Именно Турция води борба с тези терористични групи… Ние сме ваш партньор в НАТО. Давате им оръжия безплатно, а не искате да ги продавате за пари за ваш натовски съюзник“, отбелязва Ердоган, визирайки американските въоръжени доставки за кюрдските сили.

„Вече ни омръзна да обясняваме това… Мисля, че Тръмп ще ни разбере“, изтъква турският президент. Той повтаря също така предупреждението си, че Анкара ще бъде принудена да пусне сирийските бежанци на нейна територия да тръгнат към Европа, ако западните страни не й предоставят по-голяма помощ и не подкрепят плановете й за зона за сигурност (по границата), където да бъдат настанявани сирийците.

„Ако не приемете този „бизнес“, ние ще отворим вратите и ще пуснем (бежанците) от там да поемат накъдето искат“, предупреди Ердоган.

Установяването на такава зона, широка 20 мили ( 32 км) откъм на сирийската страна на границата ще позволи на намиращите се в Турция бежанци „да се завърнат по техните земи, и ще позволи да бъдат посрещнати всички техни нужди – от образование, здравеопазване, подслон.Това ще им позволи да поемат живота в собствените си ръце и да скъсат с живота на палатки“, добави той, цитиран от БТА.

Ердоган отново посочи, че финансовата помощ, която Турция получава от ЕС, не е достатъчна да облекчи бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция след избухването на гражданската война в тяхната страна през 2011 г. Анкара казва, че е похарчила 40 млрд. долара за подслоняването на сирийците, а сделката с ЕС е само за 6 млрд., които са малко и постъпват бавно.

Петя Славова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук