Етичната комисия към Прокурорската колегия: Иван Гешев притежава моралните и нравствените качества за главен прокурор

0
126

Очаквам атаката срещу мен да продължи – това е само началото, заяви зам.-главният прокурор пред ресорната комисия

Иван Гешев притежава моралните и нравствени качества да заеме поста главен прокурор. Това гласи докладът на Етичната комисия към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В понеделник Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) от своя страна прие, че зам.-главния прокурор е и на необходимото професионално ниво, за да стане следващият “обвинител № 1”.

В доклада на Етичната комисия към Прокурорската колегия, кандидатът е описан като “етичен, колегиален, толерантен, диалогичен”. Такова е становището и на ресорната комисия към Върховна касационна прокуратура (ВКП), както и на мнозинството от колегите му прокурори и следователи. Отзивите за неговите нравствени качества и от страна на Инспектората на ВСС също са положителни. “Демонстрира уважение към правото и не допуска привилегироване и дискриминации в каквото и да било отношение. Проявява обективност и безпристрастност, с което създава отлична атмосфера в структурите, които е ръководил. Не е известно да се е възползвал от служебното си положение или да е имал поведение, което да урони престижа на съдебната власт. Иван Гешев има безупречна репутация и с поведението си отговаря на обществените изисквания за длъжността “главен прокурор”. Демонстрира лоялност и с поведението си е пример за морал и почтеност”, гласи още докадът на Комисията.

В документа, освен позитивните констатации, фигурират и сигналите на част от “протестиращите” срещу номинацията на Иван Гешев, в лицето на осъдената на 20 години затвор за корупция Десислав Иванчева, подсъдимият за фалита на КТБ и укриващ се от българското правосъдие Цветан Василев, от провалилия се министър на правосъдието Христо Иванов и свързаните с тях адвокати и поддръжници. В сигналите им се съдържат интерпретации на реплика на Иван Гешев в първото му интервю за националната телевизия като кандидат за главен прокурор, според които той “не отговаря на изискванията за главен прокурор, защото не признава разделението на властите”. Становището на Комисията в тази връзка е, че думите му са извадени от контекста.

След представянето на доклада, зам.-главният прокурор, който присъства лично на заседанието, бе помолен да обясни обстоятелствата около цитираната в сигналите срещу него реплика относно разделението на властите.

“Едно мое изречение в интервю в обществената телевизия беше извадено от контекста целенасочено и очаквано. Каквото и да бях казал в това интервю, нещо щеше да бъде извадено. Държавната власт произтича от суверена – народа. Таза власт се осъществява от три независими системи от органи. Като обаче те се намират във взаимна връзка. Това на всеки юрист е ясно. Това съм посочил в това интервю, макар и по-накратко. В редица решения на КС за разделението на властите се говори за сътрудничество, координация. Моето мнение винаги е било, че ние нямаме проблем с разделението, а с другата страна на монетата – взаимодействието и контролът. Мнението ми винаги е било, че трябва да се изграждат мостове, а не да се рушат стени”, отговори Иван Гешев.

Той бе попитан и за мнението му на какво се дължат атаките срещу него, както и срещу цялата процедура за избор на следващ главен прокурор изобщо. “Това се дължи на работата на прокуратурата от последните години, която засегна политически, икономически и чисто криминални интереси. Всички сигнали, които са ми известни, са приключили. Казвал съм го и продължавам да твърдя, че това е само началото – ще бъдат активирани и други сигнали, ще има големи публикации. Това е начинът за компрометиране на процедурата. Независимо кой е кандидатът. Това, което мога да кажа, е, че гражданите и обществото имат право да изложат своето мнение, стига да не се нарушава законът, включително и тези, които депозират сигналите и пишат публикациите. Не се притеснявам от каквито и да е сигнали, нямам причини да се притеснявам. Всеки, който е бил прокурор или следовател, е наясно, че това е ежедневие. Част от тези атаки са към процедурата като цяло. Трябва съвсем ясно да се каже, че това е една от най-прозрачните и демократични процедури в ЕС. Който иска може да се запознае с едно изследване на Институт “Отворено общество”. Твърденията, че тази процедура не е демократична не отговарят на истината”, заяви Гешев на финала и отново благодари на всички, които са го подкрепили в битката за главен прокурор, както и на тези, които не са.

Изводът, който накрая прие Комисията бе – Иван Гешев спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, и притежава нужните нравствени качества да заеме поста зам.-главен прокурор. Докладите на двете комисии – КАК и КПЕ – ще бъдат обсъдени от Прокурорската колегия на 9 октомври, когато кадровиците ще се произнесат и относно допустимостта на кандидатурата му.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.