Заместничката на Гешев с извънредни новини за комисията LIBE и записите, за които се твърди, че са с Борисов

0
2658

Искат оставката на главния прокурор, защото се засягат олигарси с много големи интереси, посочи Даниела Машева

„Когато има работеща прокуратура, се засягат олигарси в държавата, които имат много големи интереси. Когато те са засегнати, това е ответната им реакция“. С тези думи зам.-главният прокурор Даниела Машева коментира пред БНТ исканията за оставка на обвинител №1 Иван Гешев.  

„Касае се за безпрецедентен опит натиск по отношение на прокуратурата. Той идва както от политически сили, така и от медии, които се опитват да го правят, има разбира се и определени кръгове от гражданско общество.

Те се опитват да пресъздадат превратно дейността на прокуратурата и по този начин да повлияят. Въпросът е на какви идеи са проводник тези искания и какво се цели.

Естествено е, че има натиск, това е разбираемо, може би, защото при една работеща прокуратура, която изпълнява активно своите функции по закон и по Конституция, естествено е, че се засягат олигарси в държавата, които имат много големи интереси. Когато те са засегнати, това е тяхната ответна реакция“. Това заяви Машева.

Тя обясни, че атаките срещу прокуратурата са нараснали значително, което е наложило националното съвещание на прокурорите, проведено миналия месец. Според Машева няма причина или законова обоснованост, поради които да се иска оставката на обвинител №1 Иван Гешев.

„Ясно е описано кой може да иска оставката му и при какви условия. Не видях никаква сериозна аргументация защо се иска оставката на главния прокурор, това е политическо искане“, каза тя. Машева обясни, че от встъпването в длъжност на Гешев до този момент се отчитат добри резултати като спад на битовата престъпност, 20% спад на кражбите и все по-редки проявления на телефонни измами.

Машева заяви още, че прокуратурата ще отговори на въпросите на комисията „LIBE“ между 25 и 28 септември. Два от въпросите на комисията са свързани с това дали се извършва разследване за записите, които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов

„Прокуратурата никога не прави разграничение относно политическата принадлежност на хората, които разследва. Няма неудобни въпроси. По отношение на имотите в Барселона се извършва проверка, назначени са данъчни ревизии.

Изискана е информация от испанските власти. Ако там са събрани вече някакви доказателства, ние искаме да ни ги предоставят. Назначени са експертизи относно автентичността на записите. Когато има яснота, тогава ще дадем отговор на българските граждани“, коментира още тя.

Относно предстоящия избор на член на прокурорската колегия на ВСС, Даниела Машева обясни, че в настоящата процедура кандидатурата е една, а право на избор имат 1530 души – всички прокурори в страната. Гласуването става както с хартиена бюлетина, така и чрез електронен вот.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук