Кирил Григоров: Новият ни външен дълг няма да доведе до икономически растеж

0
1348

Два милиарда евро нов дълг за страната беше реализиран в понеделник. От финансовото министерство обявиха, че е постигната изключително добра доходност, съобщи БНР. Според Кирил Григоров – изпълнителен директор на Агенцията за кредитен рейтинг, лихвените проценти на международните пазари в момента са ниски и моментът е подходящ да се емитират дългове.

„Когато гледаме доходността, която е постигната, трябва да направим едно сравнение какви са лихвените нива в момента в еврозоната. Ако изходим от това, че основната лихва на Централната европейска банка е 5 стотни от процента, депозитната лихва е отрицателна – 0,4%, тогава ще видим, че доходността, която ние сме постигнали на пазарите, е сравнима с риска, който носят нашите книжа, с кредитния рейтинг на България. Аз лично смятам, че инвеститорите въобще не могат да са недоволни, тъй като в сравнение с цените, които са в момента в еврозоната на подобни ценни книжа нашата доходност е достатъчно висока”, обясни Григоров.

Като намерение за използване на дълга беше обявено, че парите ще отидат за покриване на бюджетния дефицит, за изплащане на стар дълг, както и за заделянето на резерв, който да послужи при необходимост след оценка на активите на банките.

„От икономическа гледна точка един държавен заем би трябвало да се инвестира така, че да доведе до икономически растеж и от него да дойдат средства, които да послужат за погасяване на заема с лихвите. От тази гледна точка това, което е обявено в момента, нито една от тези три цели сама по себе си не води до икономически растеж”, коментира изпълнителният директор на Агенцията за кредитен рейтинг.

Според Григоров добрата новина е, че няма да се наложи банковата система да бъде подпомагана от държавата. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук