Кючюк: Външни фактори не искат с РСМ да сме в добри отношени

0
320

Във връзка с Шенген, той е категоричен, че ние не трябва да се молим

„Има външни фактори, които не искат България и Република Северна Македония (РСМ) да бъдат в добри отношения. Това са всички онези хора, които не искат РСМ да бъде част от Европейския съюз (ЕС). Това са тези, които не искат нашата родина да има влияние, защото налагането на вето означава България да няма приятели на Балканите, в ЕС“, това заяви евродепутатът Илхан Кючюк в сутрешния блок на bTV.

Той е категоричен, че трябва да настояваме РСМ да има върховенство на правото и да има високи демократични стандарти. По думите му докато не се признаят правата на хората, които се чувстват българи в РСМ, напрежението ще продължава.

„Освен това ние сме в ЕС вече 17 години, а не можахме да се включим в блок по важните теми, включително и за оказването на военна помощ за Украйна, както и в ключовите реформи на ЕС“, каза той.

По думите на евродепутата нашето ниво на участие спада, а капацитетът ни е много слаб. „Страната ни винаги е на 27-мо място и никога не предлагаме инициативи, не участваме в блокове, не отиваме с предложения в Европарламента“, уточни той.

Кючюк е категоричен, че ние имаме интерес България и РСМ да нямат стени, а да изграждат приятелства. „Всички опити за намаляване на напрежението трябва да бъдат поощрявани и това не се отнася само за българската държава, отнася се и до Скопие“, подчерта той и заяви, че не си представя как България ще скъса отношения с РСМ, освен това вместо да го правим, трябва да потърсим решение на проблемите.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта „Енергетика“, Кючюк отбеляза, че са нужни 8 седмици за предоговаряне с Европейската комисия (ЕК), но никой не го е казал пред българските граждани.

Във връзка с Шенген, той е категоричен, че ние не трябва да се молим, а да работим за присъединяването на България в Шенгенското пространство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук