Политолог посочи какъв рекорден провал ни очаква!

0
2616

Трябва да видим къде ще има прилив и къде – отлив. Част от формациите, които правиха масивна кампания, ще имат и по-висок резултат, коментира Първан Симеонов

Избирателната активност към 16 часа е 28.8%. За сравнение – на 4 април към този час тя бе 34.6%. Това съобщи в предаването „Неделята на NOVA” по Нова телевизия политологът Димитър Ганев от „Тренд”.

„Имаме 6% по-ниска избирателна активност. Това може да ни отведе до заключението, че има голяма степен на вероятност тези избори да са с най-ниската активност в демократичната ни история”, каза Ганев и добави, че рекордът се държи от парламентарните избори, проведени през 2014 година.

„Явно зарядът на тези избори в страната не  е голям, какво остава за чужбина“, добави политологът .

Колегата му Първан Симеонов от „Галъп” заяви, че в началото на деня активността е била малко по-висока. „Доста хора излязоха да гласуват по хладно. Предполага се, че активността ще се вдигне накрая. Но колкото да се вдигне, е доста ниска.

Номинално, и последния път нямахме кой знае колко висока активност.

Това означава, че много хора просто не са видели смисъл от тези избори. Второ, че е спрян доста голяма част от купения вот”, коментира той.

Трябва да видим къде ще има прилив и къде – отлив. Част от формациите, които правиха масивна кампания, ще имат и по-висок резултат”, добави Симеонов.

Според социологическата агенция „Алфа Рисърч“ към 14.00 часа избирателната активност е била 22.3%. Пред БНТ социологът Павел Вълчев от агенцията заяви, че се очаква по-ниска избирателна активност с около 5%, в сравнение с изборите от 4 април. Ако тази активност се запази може да имаме под 3 млн. избиратели, което ще е негативен рекорд.

Вълчев заяви, че сутринта се е отчитала по-висока активност. Към момента се отчита по-слаба активност от младите хора, които все още не са се активизирали.

Политологът Борис Попиванов от „Галъп“ заяви, че трима от всеки четирима български избиратели не са упражнили все още правото си на глас.

Социолозите отчитат като причина за активността до момента ниската мотивираност у хората, умората, както и летните отпуски.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук