Светът потъна в скръб: Почина голяма джаз легенда

0
173

Шортър се прочува като тенор саксофонист заедно с барабаниста Арт Блейки в края на 50-те години на миналия век

Американският саксофонист Уейн Шортър, който е автор на някои от най-прочутите джаз композиции и който промени звученето на джаза през 60-те години на миналия век, преди да премине към рок фюжън, почина в четвъртък на 89-годишна възраст, съобщиха световните осведомителни агенции. 

Шортър се прочува като тенор саксофонист заедно с барабаниста Арт Блейки в края на 50-те години на миналия век. Той се присъединява към тромпетиста Майлс Дейвис през 60-те години и заедно с пианиста Хърби Хенкок, контрабасиста Рон Картър и барабаниста Тони Уилямс образуват влиятелния квинтет.

Шортър написва някои от най-известните му песни, „E.S.P.“ и „Nefertiti“. Дейвис го обявява за „човека с идеите, на когото се дължат голяма част от реализираните музикални идеи“, който също така „разбира, че свободата в музиката е способността да познаваш правилата, за да ги нарушаваш.“

Хенкок също приветства композициите на Шортър. „Майсторът за мен в тази група беше Уейн Шортър“, казва пианистът. „Уейн беше един от малкото хора, които предлагат музика на Майлс и той не я променя“.

Шортър ръководи и собствена група. Тя издава поредица от албуми през  60-те години на миналия век, като „Juju“, „Speak No Evil“ и „Adam’s Apple„, в който е включен един от най-великите джаз стандарти „Footprints“.

През 1969 г. Шортър е съосновател на джаз фюжън групата „Уедър рипорт“. По това време той преминава към сопрано саксофон. Групата записва една от най-продаваните джаз плочи на всички времена „Heavy Weather“ през 1977 г.

Други хитови записи на Шортър са „Native Dancer“ с участието на бразилския певец Милтън Насименто, в който се смесват джаз, рок и фънк с бразилски ритми. Уейн Шортър е свирил също с Джони Мичъл, „Ролинг стоунс“, Карлос Сантана, Нора Джоунс.

През 2000 г. Шортър създава акустична група с пианиста Данило Перес , контрабасиста Джон Патитучи и барабаниста Брайън Блейд. Тя записва четири албума на живо.

Шортър е съавтор и на операта „Ифигения“ с певицата Есперанза Сполдинг, чиято премиера беше  през 2021 г.

Той е носител на 12 награди „Грами“, от които една от миналия месец.

 

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук