вторник, април 30, 2024
Google search engine
дом Топ Ердоган погреба шансовете за членство на Турция в ЕС, смята анализатор на...

Ердоган погреба шансовете за членство на Турция в ЕС, смята анализатор на Близкия изток

0
1059

Шантажирайки Европейския съюз, турският президент Ердоган рискува да тласнe страната към катастрофа, мащабите на която ще бъдат толкова значителни, че Турция няма да може да ги преживее.

Предупреждението отправя ръководителят на аналитичния център „Форум Близък изток” и историк Даниел Пайпс.
Множеството сирийски бежанци искат да достигнат до Северна и Западна Европа, като това дава на Ердоган много удобен инструмент за шантаж на Европейския съюз, пише Пайпс в коментар за The Washington Times.

Според плана на турските ръководители, Европа трябва щедро за заплати на Турция за задържането на мигрантите и да позволи на 80 милиона турски граждани да пътуват без визи в Европа. В противен случай Анкара ще вдигне бариерата и Стария континент ще бъде залят от нови вълни на бежанци не само от Сирия, но от целия Близък изток.

Европейските държави, под влиянието на канцлера на германия Меркел, направиха редица отстъпки, но плановете на Ердоган може да ударят по самата Турция в дългосрочна перспектива, предупреждава Даниел Пайпс: „Това може да се окаже пирова победаевропейците приеха със стиснати зъби последните договорености с Турция и това създаде атмосфера на прага на криза, което значително намали, ако не и погреба шансовете за членство на Анкара в ЕС”, пише Пайпс, цитиран от Новости.

Освен това игрите на Реджеп Ердоган водят до дълбока промяна във възприемането на миграционната криза от европейците – хората започват да протестират срещу приемането на още и още мигранти от Близкия изток, включително и от Турция, което се и доказва от резултатите от последните местни избори, които се проведоха в Германия, и категорично показва настройване срещу политиката на отворени врата на Ангела Меркел.

Да се сблъска с миграционните проблеми предстои и на самата Турция и то не само икономически, а и проблеми с промяната на нагласата сред самото население.

И това е само началото. Събрани всички грешки до този момент само предсказват още по-големи проблеми в бъдеще“, отбелязва Даниел Пайпс./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук