АБВ поиска Външно да отзове посланика ни в Рияд заради „брутализма” срещу Кашоги

0
1968

„Случаят „Кашоги“ е един от най-ярките примери за нравствения срив, обхванал САЩ и Европа, където явно парите са изведени като ценност, която има по-висока стойност от човешкия живот и от свободата на словото“.

Това се казва в позиция на председателя на АБВ Румен Петков по случая със саудитския журналист, който беше убит в саудитското консулство в Истанбул.

Еманация в това отношение е изказването на президента Доналд Тръмп, че САЩ имат договори за над 410 милиарда долара със Саудитска Арабия и това ги задължавало да бъдат много внимателни и деликатни. Европа също се колебае по случая близо двадесет дни, като със спорадичните изявления на отделни свои представители само задълбочава усещането за безсилие и абсолютна неспособност да отговори на очакванията на хората в битката за справедливост„, подчертава Петков.

Според лидера на АБВ „несъстоялият се български посланик в Саудитска Арабия – Димитър Абаджиев надмина себе си като се яви на икономически форум, който беше бойкотиран от всички европейски фирми, в които има морал или поне остатъчен такъв“.

Петков смята, че външното министерство и президентът Румен Радев трябва да отзоват посланика ни от Саудитска Арабия.

Защото по-позорящо явление от това да легитимираш режим, който сам си е признал, че негови служители са ликвидирали журналист, в съвременните условия трудно може да бъде постигнато„, аргументира се председателят на партията.

По думите на Румен Петков АБВ е реагирало по случая с убития журналист преди около десет дни с призив Европа да се противопостави на „този брутализъм, който беше демонстриран от страна на Саудитска Арабия„.

Европа за съжаление масово си мълчи и това още веднъж задълбочава впечатлението, че евроатлантическите ценности са отживелица, и че лидерите и институциите на тази Европа, към която всички толкова много се стремяхме, и която всички толкова много искаме, висят между долара и еврото, когато трябва да застанат зад човешкия живот и свободата на словото„, продължава АБВ в позицията си.

Партията поиска страната ни да „прибере своето недоразумение, под формата на посланик, от Саудитска Арабия„; да поиска от Европейската комисия да изолира „бруталния режим в Саудитска Арабия“ и София да настоява пред НАТО да спре оръжейните доставки за Рияд.

От АБВ са изненадани и от „крещящото мълчание“ по случая с журналиста на всички български политици и институции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук