България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО. В това българският премиер Бойко Борисов увери зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на официално посещение в България.

Борисов препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване, информираха от МС.

На срещата не бяха поканени журналисти. Информацията и снимките бяха изпратени след срещата на редакционните мейли на медиите.

Според прессъобщението, във фокуса на разговорите между Борисов и Съливан са били сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения.

„Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан подчерта, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките на Алианса и на двустранна основа. Съливан предаде на премиера Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България, и високата оценка за тях“, гласи информацията на МС.

Акцент в срещата между Бойко Борисов и Джон Съливан бе още енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област. Министър-председателят запозна Съливан с напредъка по интерконектора между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта „Белене“.

България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС„, заяви премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че работим активно за енергийна диверсификация и по проектите за газови връзки със съседните страни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук