Във Венецуела задържаха председателя на парламента

0
13708

Спецслужбите на Венецуела задържаха, а след това освободиха председателя на парламента Хуан Гуаидо, предадоха информационните агенции. Новината беше съобщена от доминираната от опозицията Национална асамблея на страната, на страницата й в Twitter.

Гуаидо е бил задържан докато е пътувал от националната столица Каракас към Ла Гуайра – столицата на щата Варгас.

Председателят на Националната асамблея е бил освободен след разпит. По-късно той се е включил в антиправителствена демонстрация в щата Варгас.

„Режимът се опита да ме спре, но нищо и никой няма да ни спре. Продължаваме напред заради нашата Венецуела.“ – написа Гуаидо в Twitter.

След като на 10 януари президентът Николас Мадуро встъпи във втория си мандат, на следващия ден – 11 януари, председателят на парламента заяви, че има готовност да поеме президентските функции и призова гражданите към масови протести.

Припомняме, че преизбирането на Мадуро беше обявено за нелегитимно от САЩ, ЕС, Организацията на американските държави, Групата от Лима. Държавите отправиха към него призиви да не встъпва в длъжност.

На фона на тези призиви дойде изявлението на Гауидо.

„Конституцията ми дава право да поема правомощията на президента на републиката, за да насроча избори, но се нуждая от подкрепата на гражданите“, заяви той.

Председателят на парламента, който беше обявен от Мадуро за нелегитимен, призова народа на масови протести на 23 януари. На този ден през 1958 г. във Венецуела е свален режимът на Маркос Перес Хименес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук