ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Една от дарените турски ваксини е била без relеase сертификат (ОБНОВЕНА)

0
7472
Снимка.източник: Информационна агенция "Дейли прес" / Петър ХРИСТОВ - ФОТОРЕПОРТЕР

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ  – Специализирания наказателен съд

Една от ваксините не е имала сертификат за освобождаване на партида или така наречения Release сертификат. С него е трябвало да се изследва ваксината и да се установи дали тя не е опасна за хората.

Това станаясно от свидетелските показания на Евелина Вецкова, биолог в „Отдел осигуряване на качеството“ в „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД.

С разпит на свидетели в Специализирания наказателен съд продължава делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“. Двамата са обвинени за вноса като дарение на ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф“.

Въпросният сертификат за освобождаване на партида съдържа информация за срока на годност на ваксините, а също така и броя на ампулите, стана ясно още от думите й.

По време на днешното съдебно заседание бяха призовани трима свидетели. Сред тях са Евелина Вецкова, Елена Гешева и журналистът Валя Ахчиева. Защитата поиска отстраняването на последната, защото тя вече е била свидетел по делото. След кратко съдебно съвещание, съдът прие искането на адвокатите като основателно и отстрани Ахчиева от съдебната зала, съобщи репортер на агенция „Дейли Прес“.

Припомняме, че преди да започне разпоредителното заседание Петър Москов коментира, че го разкарват като мечка из съдилищата, а отговорност трябва да бъде поета от БСП и ДПС, които са подклаждали истерията в парламента.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим“ – 0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв.

Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество.

Припомняме, че на 12 март прокуратурата обвини бившия здравен министър Петър Москов, Адам Персенски и още трима души от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД.

Първоначалното обвинение към Москов е, че е приел ваксините, че е улеснил сключване на сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД и че не е упражнил контрол.

Персенски е обвинен, че след среща в резиденцията на турското посолство е подготвено двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини.

Той е изготвил и доклад пред министъра за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване.

На 19 юни бе даден ход на делото. 

Точно половин година след това – на 12 септември започна делото срещу обвиняемите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук