Майките от „Системата ни убива всички“ готови отново за протест

0
15398
Протест на майките на деца с увреждания, 30 юли 2018 г.

Майките от инициативата „Системата ни убива всички“ обявяват протестна готовност – този път заради правилата, по които работят ТЕЛК-овете от август месец миналата година. Те посочват, са поискали детайлни данни от регистрите на ТЕЛК, за да направят свои анализи, но са получили отказ с аргумент, че не може да бъде предоставена анонимизирана информация от тази система.

„Това, разбира се е пълен абсурд. Очакваме и отговора на МЗ на същото наше искане“, посочват от „Системата ни убива всички“.

В отворено писмо те настояват за спешна среща със здравния министър и искат истинска реформа. Копие от писмото е изпратено и до д-р Кънчо Райчев, директор на Национална експертна лекарска комисия/НЕЛК/ и омбудсмана Мая Манолова. По-рано днес заместник-министър Жени Начева съобщи, че се готвят промени в наредбата и се предвиждат и мерки за контрол на ТЕЛК-овете.

Исканията на майките са свързани с Постановление № 152 от 26 юли 2018 г. на МС за изменение и допълнение на Наредбата за медицинска експертиза(НМЕ) и на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, с които се промени редът на издаване на ТЕЛК. С постановлението № 152 от 26 юли 2018 гтрайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане се определят само на база основно заболяване.

Според инициативата в момента това, което се случва, е реално ощетяване на хиляди нуждаещи се хора – деца и възрастни с увреждания, а сигнали за това са се появили още в първите дни, след като постановлението влезе в сила през август месец.

Според „Системата ни убива всички“ тази наредба създава реални предпоставки за влошаване на състоянието на лицата и смърт, лишавайки ги от подкрепа и възможност за инвестиция в потенциала им. Според нея в България не съществуват деца и възрастни с множество увреждания. Наредбата акцентира само върху една единствена диагноза – тази на основното заболяване, като напълно игнорира придружаващите заболявания или изцяло нововъзникнали такива. Майките предупреждават и че освен всичко друго новата наредба е и предпоставка за възникването на още по-достъпни корупционни практики.

Затова и те настояват за анулиране на действието на Постановление 152 и Наредбата за медицинската експертиза.

Майките посочват, че през последните години нееднократно са настоявали да се изработи и приложи ясна методика за медицинска експертиза чрез въвеждане на критериите и принципите на Международната класификация на човешката функционалност, уврежданията и здравето или така наречената „ICF“ класификация на Световната здравна организация – моделът е въведен вече в много европейски държави, но не и у нас, а той ще позволи цялостна преценка на всички възможни и необходими потребности на индивида.

Настояват и да се въведе и Единната информационна система и персонална Електронна здравна карта, защото докато това не се случи, броят на „фалшивите експертизи“, за които интензивно се говори през последните дни, ще нараства, заявяват от „Системата ни убива всички“.

„Докато липсва електронна документация, която да проследява състоянието на пациента и да бъде обновявана в реално време, Наредбата за медицинската експертиза няма да предоставя адекватна възможност за реална преценка както на степента на увреждане, така и на механизмите за подкрепа според индивидуалните потребности“, се посочва в отвореното писмо.

„Настояваме този експеримент да бъде прекратен като неуспешен и да се прекратят опитите с нови експерименти върху живи хора и техните съдби. Настояваме за спешно стартиране на истинска реформа в ТЕЛК, и тази реформа да се реализира с мисъл за хората и тяхното бъдеще.“

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук