Манолова пита институциите за цените на горивата

0
6239

Покачването на цените на горивата в България доведе до различни форми на граждански протести.  Една от причините за тях е и липсата на адекватна реакция на държавата, която е отговорна за създаването на закони, осигуряващи свободен конкурентен пазар на стоки и услуги, както и за спазването на тези закони. Това пише в позиция до институциите омбудсманът Мая Манолова. Общественият защитник задава няколко въпроса към родните институции във връзка сцената на горивата у нас.

Манолова пише, че проблемът засяга както бита и семейния бюджет на всеки гражданин, така и себестойността на всяка стока или услуга в страната. Цената на горивата рефлектира върху джоба на българина, което е причината и правата и интересите на народа да са неблагоприятно засегнати.

Омбудсманът констатира, че скокът на горивата идва след поредното повишаване на цените на газта, парното, топлата вода, за които повишения Манолова сезира прокуратурата.

Безспорно е, че цените на горивата у нас се влияят от цените на международния пазар. Но, при положение, че България е страната с най-нисък акциз в Европа, „евтин“ ток и работна ръка, какво е логичното обяснение защо крайните цени на горивата в България не са и постоянно най-ниските в ЕС„, пише Манолова.

Всичко това е повод общественият защитник да попита родните институции следните въпроси:

1. Защитава ли регулацията в сектора и правата и интересите на гражданите?

2. Създава ли законодателството достатъчно конкурентна среда при вноса и продажбата на горива?

3. Съществува ли монопол при управлението на данъчните складове?

4. Дали нормативната уредба и практиките създават възможности за по-евтин внос на бензин и дизелово гориво или ги препятстват?

5. Възможно ли е намаляване на ДДС-то върху горивата?

6. Какво е предприето след отправените препоръки от Комисията за защита на конкуренцията за подобряване на пазарната среда, във връзка с извършен секторен анализ, една от които е създаване на държавни данъчни складове?

Очаквам отговорно отношение от институциите и честен отговор към гражданите, защото проблемът с цените на горивата засяга цялата икономика на България и бюджета на всяко българско семейство„, завършва Манолова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук