„Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.“ Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция при представяне на резултатите от работата на ведомството през годината.

По думите му 1,521 млрд. от сумата са директните плащания, обвързаното производство, зелените плащания и други. Само вчера вечерта бяха изплатени 634 млн. лв. по Схемата за единно плащане на площ.

„Общо 305 млн. лв. са всички преходни национални помощи. Водещите са в тютюнопроизводството и в животновъдството“, посочи Порожанов.

Той подчерта, че е отпусната и допълнителна помощ за секторите, които са имали пазарна нужда.

Земеделският министър припомни, че през тази година има две одобрени държавни помощи в сектора – за малки мандри и за Global G.A.P. – сертификат, който производителите на плодове и зеленчуци трябва да притежават, за да могат да реализират продукция в големите търговски вериги.

Министърът сподели още, че се работи и върху възможностите за помощи за малки камери за бързо замразяване, сушилни и други съоръжения, с които да се подпомогне процесът по запазване на плода веднага след беритба.

Порожанов разясни, че сред важните законодателни инициативи през тази година са промените свързани с поземлената собственост, арендата и ползването на земя. Според него един от акцентите е ограничаването на продължителността на договорите за ползване.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева изтъкна, че са направени и много промени по отношение на биологичното производство с цел да се въведат допълнителни изисквания и към преработватели и търговци, и към контролиращи.

Тя допълни, че се предвижда да има информационна система от база данни за биопроизводството с цел по-добро проследяване.

По думите на зам.-министър Лозана Василева на сайта на министерството е представена индикативна програма за приемите през 2019 г. по Програмата за развитие на селските райони.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.