Началникът на родилното в Горна Оряховица осъди прокуратурата по случая „бебето във фризера“

0
1337

Началникът на родилното отделение в Горна Оряховица д-р Михаил Милатович осъди на прокуратурата втора инстанция по случая „бебето във фризера“, съобщи БНР.

Според решението на Апелативния съд в София държавното обвинение трябва да заплати на лекаря сумата от 40 000 лева за неимуществени вреди – накърняване на името му от преди 8 години.

Съдът определи, че името на доктора е набедено от непремерени изказвания на прокурори от Велико Търново, огласили информация по случая.

След този случай родилното отделение е съсипано, коментира Милатович пред общественото радио. По думите му отделението не може да се съвземе.
„Колегите още не могат да стъпят на краката си. Единият напусна, другият се пенсионира. Останахме от пострадалите – двама“, допълни той.

Съдебното решение на Апелативният съд в София може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че през месец ноември 2010 година 17-годишна ученичка от Лясковец направи преждевременно раждане в родилното отделение в Горна Оряховица.

Бебето беше обявено за мъртво, но след това се появиха съмнения, че то е било живо.
Лекарите бяха задържани и обвинени, че след раждането са обявили бебето за мъртво и са го поставили във фризера с биологични отпадъци.

Случаят стана известен и след като Окръжната прокуратура във Велико Търново огласи скандални телефонни разговори между лекарите от Горна Оряховица.

Стенограмата от разговорите бе представена и в пленарна зала пред депутати от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. След това Цветанов стана обект на много критики, понеже с четенето на стенограмата в парламента е отключил агресията срещу лекарското съсловие.

Синята Коалиция, БСП и ДПС настояха той да запознае в НС депутатите с експертизата за смъртта на бебето от Горна Оряховица така, както е изчел в пленарна зала СРС-тата от разговорите на лекарите. До повторно изслушване на Цветанов обаче така и не се стигна.

Официално Цветанов не поднесе извиненията си за това, че е нарекъл лекарите убийци. Въпреки това в кулоарите на парламента той заяви: Искам да се извиня на всички, които са се почувствали засегнати.

Припомняме и че експертизата за смъртта на бебето, родено преждевременно от 17-годишна ученичка, показа, че то е било мъртво при появата си на бял свят и не може да се говори за лекарска грешка. През 2013 година Великотърновската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство срещу медиците за умишлено умъртвяване на новородено.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук