Откриха нарушения в отделението по хемодиализа във Видин след проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит“, направена по жалба на пациенти, съобщи Нова телевизия.

Пациентите са получили одита 5 месеца по-късно, след като са поискали резултатите от проверката по Закона за достъп до обществена информация.

Проверката показва, че животоспасяващите апарати се поддържат от човек, завършил „Радио и телевизия“, както и от локомотивен машинист. Никой от тях не е завършил курс за работа с диализната апаратура.

Според одита хемодиализните апарати са в предаварийно състояние. А за 2017 година във Видин са починали 21 пациенти на отделението.

Иван Димитров от Българския пациентски форум подчертава, че от 9 сестри, 3 нямат никакви завършени курсове за диализна апаратура. По думите му и персоналът на Хемодиализата, и пациентите не са ваксинирани за хепатит B, както е по стандарт. 

От пациентската организация вече са поискали оставката на директора на болницата.

Припомняме, че за проблем в хемодиализата се заговори след авария на водоочистващата система в началото на октомври миналата година.

На 3 октомври здравният министър Кирил Ананиев разпореди спешна проверка на отделението. Тогава беше съобщено, че до дни ведомството ще 180 хил. лв. за закупуване на хемодиализни апарати и легла. 

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.