вторник, февруари 27, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Правителството заповяда – само е-писма между администрациите

Правителството заповяда – само е-писма между администрациите

0
1006
/ Министерски съвет

Правителството задължи всички административни органи в страната да регистрират свои профили в Системата за сигурно електронно връчване (е-Връчване).

Административните органи трябва да направят това до 30 ноември.

Решението е взето на днешното заседание на Министерски съвет, информират от тамошната пресслужба.

Припомняме, че Системата за е-връчванията се поддържа и развива от Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ).

С регистрациите на профили в Системата се предоставя технологична възможност за взаимодействие на гражданите, на бизнеса и на административните органи по електронен път.

Заявяването и доставката на електронни административни услуги, както и изпращането и получаването на електронни документи към и от администрациите също ще става по електронен път.

Освен регистрация в системата, в същия срок администрациите трябва да разработят свои вътрешни правила и процедури за приемане и изпращане на документи и съобщения по електронен път.

Системата за е-Връчване е част от ресурсите на електронното управление и позволява изпращане и/или получаване, както и съхраняване на електронни документи и съобщения за и от публични органи, както и физически и юридически лица, пишат от МС.

Комуникацията чрез системата замества класическия метод за доставка на писма и е в съответствие с Регламент (ЕС) № 910/2014 и със Закона за електронното управление. Следователно писмата между институциите у нас вече няма да се бавят с дни, седмици или месец, а ще пристигат до адресатите си мигновено.

Системата за е-Връчване поддържа възможност за получаване на известия по електронна поща и чрез SMS за изпратени и връчени документи. Достъпът до нея се осъществява след еднократна регистрация чрез квалифициран електронен подпис и ПИК на Националния осигурителен институт (НОИ).

Чрез системата за е-Връчване се предоставя електронната административна услуга „Предоставяне на услуга за електронна препоръчана поща“, която е безплатна за гражданите и за бизнеса. Всички административни органи могат да интегрират системата за е-Връчване към информационните си системи или да я използват чрез потребителски интерфейс на адрес https://edelivery.egov.bg.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук