Снимка: ФБ/Румен Радев

Президентът Румен Радев се срещна с ръководителите на национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Срещата бе по покана на държавния глава, уточниха администрацията на президента и от АИКБ.

„Развитието на нашето общество зависи от развитието на икономиката. Не може да има обществена промяна без силна икономика“, заяви Румен Радев пред представителите на бизнеса.

Обща е загрижеността българският бизнес да надскочи оградата на ЕС и да възстанови позициите си на традиционни пазари като тези в арабския свят, Централна Азия, Куба и др. Страни, каза президентът.

„Бизнес климатът не води към сериозен растеж, основан на инвестиции с висока добавена стойност. Залага се на ограничения, вместо на стимули. Закъснява въвеждането на електронното управление. Корупцията изкривява пазарните отношения и демотивира бизнеса“, каза още Румен Радев.

В срещата, освен членове на президентската администрация, участваха: Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и изпълнителен директор на „Стара планина холдинг“, Радосвет Радев – председател на УС на Българската стопанска камара (БСК) и изпълнителен директор на „Дарик холдинг“, Цветан Симеонов – председател на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Заедно с тях бе и Евгений Иванов – главен изпълнителен директор и член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Кънчо Стойчев – зам.-председател на УС на АИКБ и председател на Съюз „Произведено в България“, Добри Митрев – главен секретар на БСК, и Мирослава Маркова – гл. експерт „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП.

По време на срещата президентът припомни, че отказа да наложи вето върху законите за трудовата миграция и за енергетиката.

Държавният глава отбеляза отличното сътрудничество с работодателските организации при организирането на бизнес форуми с потенциални партньори от Румъния, Полша, Израел, Армения, Македония, Малта, Индия и др.

Според него, трябва да се работи активно за позитивния образ на България, защото се намираме в силно конкурентната среда на околните държави, които прилагат сериозни стимули за привличане на качествени инвестиции.

От страна на бизнеса Радосвет Радев, който е председател на БСК и ротационен председател на Асоциацията на организациите на работодателите в България за 2018 г.

По думите на Радев има агресивно бюджетиране срещу бизнеса в посока непрекъснато нарастване на данъчно-осигурителната тежест. Това не остава достатъчно свободен капитал за инвестиции в производства с висока добавена стойност.

„Бизнес климатът се влошава, предприемаческият дух се губи. В началото на 90-те години всеки се стремеше да развие собствен бизнес. Днешните младежи искат да работят в държавната администрация или в големи международни корпорации, но не и да рискуват като предприемачи. Нужна е реабилитация на предприемачеството, ако искаме да вървим напред“, каза Радосвет Радев.

По думите му Европа прави планове за 2030-2050 г., Китай – за 2100 г., а у нас хоризонтът е около един управленски мандат.

Според председателя на АИКБ Васил Велев, българският предприемач е незаслужено охулван. Като ключов проблем на икономиката той посочи липсата на квалифицирана работна ръка – и като количество, и като качество.

„Първата причина за липсата на инвестиции е липсата на човешки ресурси. Германия приема законодателство за агресивно привличане на хора не само от трети за ЕС държави, но и от страни като нашата. Това ще ни постави в още по-затруднено положение и трябва спешно да търсим решения в тази посока“, подчерта Васил Велев.

По думите на председателя на Съюз „Произведено в България“ Кънчо Стойчев има три базови въпроса –Доходите и властта“, „Доходите и производителността“ и „Работодателите и затвора“.

Според него, недопустимо е към работодателите да се подхожда с непремерена агресия, както е недопустимо да се мисли, че властта създава доход.

Имаме левичарско управление„, заключи Кънчо Стойчев и призова за по-малко популизъм и повече прагматизъм в управлението.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че е важно да се търсят нови пазари извън ЕС. За това са нужни стимули за инвеститорите и мерки за осигуряване на работна ръка, дори чрез облекчаване на процедурите за внос на работници от трети страни

Той изтъкна колко е важно да работят контролните органи и да не се прехвърлят тежести върху бизнеса – като регистрации, уведомления и др. Симеонов каза, че е неефективно да се дават пари в нереформирани сектори като образование, здравеопазване, държавна администрация и изтъкна нуждата от свързването на повече средства с постигане на конкретни подобрения в дейността на съответните сектори.

„Говоренето на политиците е също важно за бизнеса. Капиталът е плашлив по дефиниция и е много важно в каква среда ще бъде поставен“, каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Той подчерта, че бизнесът не е престъпник и че политиците са му длъжници в това отношение и даде пример с протеста на строителите, предизвикан от непрекъснато негативно говорене на политици, което може да се пренесе върху цялата икономика.

Според Евгений Иванов няма изтичане на капитали. Според него, по-скоро има диверсификация на инвестициите и разпределяне на риска. „В случай че негативизмът от страна на политиците продължи, тези хора ще има къде да продължат своята икономическа дейност“, каза изпълнителният директор на КРИБ.

В заключение, президентът Румен Радев призова представителите на бизнеса и тази година да се включат активно в инициативата „Българската Коледа“. До момента са събрани 2,6 млн. лв., а 29 здравни заведения са получили модерна апаратура.

От Администрацията на президента информираха, че представителите на бизнеса са подчертали и значението на балансираната позиция на българския държавен глава в отношенията на страната ни с Русия. Румен Радев припомни, че в момента България не се възползва от иновационните фондове на ЕС, които предвиждат средства за постепенното трансформиране на енергийния сектор към създаване на нисковъглеродна енергетика, и призова бизнеса да засили сътрудничеството си с българското правителство в тази насока.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.