Румен Радев: Корупцията изкривява пазарните отношения и демотивира бизнеса

0
14335
Снимка: ФБ/Румен Радев

Президентът Румен Радев се срещна с ръководителите на национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Срещата бе по покана на държавния глава, уточниха администрацията на президента и от АИКБ.

„Развитието на нашето общество зависи от развитието на икономиката. Не може да има обществена промяна без силна икономика“, заяви Румен Радев пред представителите на бизнеса.

Обща е загрижеността българският бизнес да надскочи оградата на ЕС и да възстанови позициите си на традиционни пазари като тези в арабския свят, Централна Азия, Куба и др. Страни, каза президентът.

„Бизнес климатът не води към сериозен растеж, основан на инвестиции с висока добавена стойност. Залага се на ограничения, вместо на стимули. Закъснява въвеждането на електронното управление. Корупцията изкривява пазарните отношения и демотивира бизнеса“, каза още Румен Радев.

В срещата, освен членове на президентската администрация, участваха: Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и изпълнителен директор на „Стара планина холдинг“, Радосвет Радев – председател на УС на Българската стопанска камара (БСК) и изпълнителен директор на „Дарик холдинг“, Цветан Симеонов – председател на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Заедно с тях бе и Евгений Иванов – главен изпълнителен директор и член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Кънчо Стойчев – зам.-председател на УС на АИКБ и председател на Съюз „Произведено в България“, Добри Митрев – главен секретар на БСК, и Мирослава Маркова – гл. експерт „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП.

По време на срещата президентът припомни, че отказа да наложи вето върху законите за трудовата миграция и за енергетиката.

Държавният глава отбеляза отличното сътрудничество с работодателските организации при организирането на бизнес форуми с потенциални партньори от Румъния, Полша, Израел, Армения, Македония, Малта, Индия и др.

Според него, трябва да се работи активно за позитивния образ на България, защото се намираме в силно конкурентната среда на околните държави, които прилагат сериозни стимули за привличане на качествени инвестиции.

От страна на бизнеса Радосвет Радев, който е председател на БСК и ротационен председател на Асоциацията на организациите на работодателите в България за 2018 г.

По думите на Радев има агресивно бюджетиране срещу бизнеса в посока непрекъснато нарастване на данъчно-осигурителната тежест. Това не остава достатъчно свободен капитал за инвестиции в производства с висока добавена стойност.

„Бизнес климатът се влошава, предприемаческият дух се губи. В началото на 90-те години всеки се стремеше да развие собствен бизнес. Днешните младежи искат да работят в държавната администрация или в големи международни корпорации, но не и да рискуват като предприемачи. Нужна е реабилитация на предприемачеството, ако искаме да вървим напред“, каза Радосвет Радев.

По думите му Европа прави планове за 2030-2050 г., Китай – за 2100 г., а у нас хоризонтът е около един управленски мандат.

Според председателя на АИКБ Васил Велев, българският предприемач е незаслужено охулван. Като ключов проблем на икономиката той посочи липсата на квалифицирана работна ръка – и като количество, и като качество.

„Първата причина за липсата на инвестиции е липсата на човешки ресурси. Германия приема законодателство за агресивно привличане на хора не само от трети за ЕС държави, но и от страни като нашата. Това ще ни постави в още по-затруднено положение и трябва спешно да търсим решения в тази посока“, подчерта Васил Велев.

По думите на председателя на Съюз „Произведено в България“ Кънчо Стойчев има три базови въпроса –Доходите и властта“, „Доходите и производителността“ и „Работодателите и затвора“.

Според него, недопустимо е към работодателите да се подхожда с непремерена агресия, както е недопустимо да се мисли, че властта създава доход.

Имаме левичарско управление„, заключи Кънчо Стойчев и призова за по-малко популизъм и повече прагматизъм в управлението.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че е важно да се търсят нови пазари извън ЕС. За това са нужни стимули за инвеститорите и мерки за осигуряване на работна ръка, дори чрез облекчаване на процедурите за внос на работници от трети страни

Той изтъкна колко е важно да работят контролните органи и да не се прехвърлят тежести върху бизнеса – като регистрации, уведомления и др. Симеонов каза, че е неефективно да се дават пари в нереформирани сектори като образование, здравеопазване, държавна администрация и изтъкна нуждата от свързването на повече средства с постигане на конкретни подобрения в дейността на съответните сектори.

„Говоренето на политиците е също важно за бизнеса. Капиталът е плашлив по дефиниция и е много важно в каква среда ще бъде поставен“, каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Той подчерта, че бизнесът не е престъпник и че политиците са му длъжници в това отношение и даде пример с протеста на строителите, предизвикан от непрекъснато негативно говорене на политици, което може да се пренесе върху цялата икономика.

Според Евгений Иванов няма изтичане на капитали. Според него, по-скоро има диверсификация на инвестициите и разпределяне на риска. „В случай че негативизмът от страна на политиците продължи, тези хора ще има къде да продължат своята икономическа дейност“, каза изпълнителният директор на КРИБ.

В заключение, президентът Румен Радев призова представителите на бизнеса и тази година да се включат активно в инициативата „Българската Коледа“. До момента са събрани 2,6 млн. лв., а 29 здравни заведения са получили модерна апаратура.

От Администрацията на президента информираха, че представителите на бизнеса са подчертали и значението на балансираната позиция на българския държавен глава в отношенията на страната ни с Русия. Румен Радев припомни, че в момента България не се възползва от иновационните фондове на ЕС, които предвиждат средства за постепенното трансформиране на енергийния сектор към създаване на нисковъглеродна енергетика, и призова бизнеса да засили сътрудничеството си с българското правителство в тази насока.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук