Свидетел на „Ало, Банов“ пред Йончева: Накратко – искаха от нас да фалшифицираме документи“ (ВИДЕО)

0
3945

Сагата със записите с участието на министъра на културата Боил Банов продължава с обещаното от Елена Йончева интервю с анонимен мъж.

Схемата „Ало, Банов съм“ не е изолиран случай, а в конкретния казус със столичното Ларго участие има не само Министерството на културата (МК), но и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

 

Това заявява в разговора си с Йончева човекът със скрита самоличност, за когото се твърди, че е служител на ведомството на Боил Банов.

Въпросното интервю бе анонсирано вчера от червената депутатка Елена Йончева по време на пресконференцията, на която тя изнесе данни, показващи според нея как МК, и в частност Банов в качеството му на заместник-министър през 2016 г. е „опростил“ над 700 000 лева неустойка за забавени дейности за фирмата, извършваща ремонт на Ларгото. То бе излъчено по телевизията на БСП – БСТВ.

Разговорът започва с уточнение от страна на интервюирания, че не е предоставил той записа на БСП, но е присъствал на срещите в министерството, на които темата с неустойката е била обсъждана, следователно потвърждава неговата автентичност. Както и Йончева обяви ден по-рано – този запис е бил направен, за да останела следа от натиска, на който служители на ведомството били подлагани „за изготвяне на документи с невярно съдържание“ (по думите на анонимния интервюиран).

„Накратко – искаха от нас да фалшифицираме документи“, заявява той.

– Каква е целта на това подправяне – пита Йончева.

– Целта е ощетяване на държавния бюджет и злоупотреба с европейски средства в полза на частната фирма строител. Вместо налагане на санкции в размер на 700 000 лева за 33 дни закъснение на фирмата изпълнител  – да се подправят документи да не се плати тази сума. 

Механизмът по думите му бил следният: създават се документи с невярно съдържание, които опрощават санкциите, които би трябвало да се наложат. Като с издаването на допълнителен акт 10 по ЗОП се удължава срокът за изпълнение на проекта за период, в който вече е работено и същевременно удължава крайния срок за изпълнение.

– Можем ли да кажем, че този начин на подправяне на документи е измама? – насочва Йончева разговора.

– Да, и то съгласно регламентите на Европейския съюз за нередности.

Мъжът казва още, че действията на тогава зам.-министъра, днес министър Банов, са съгласувани с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Данните за санкциите са постъпили в МРРБ. На по-късен етап се вижда, че глобата от 700 000 лева не е удържана от МК, а МРРБ от своя страна е приело новите обстоятелства, възникнали след записа, с новите документи, изготвени за да се избегне тази санкция.

– Каква е мотивацията на г-н Банов да опрости 700 000 лева на една частна фирма? – пита депутатката.

А отговорът бе:

„Оставям отговора на този въпрос на интелигентността на вашите зрители.“

Интервюираният обяснява и защо служителите на Министерството на културата се съгласяват да участват в гореописаните схеми. По думите му „в противен случай се подлагат на тормоз и уволнение или просто се намира подходящият човек, който подписва“.

На въпрос дали са мотивирани по някакъв друг начин, интервюираният отвръща, че „както се чува в записа, са мотивирани с екскурзии и всякакви други подходящи стимули“.

Според служителя случаят „Ало, Банов съм“ не е изолирано явление:

„Според официалните одитни органи – не. Но според моя опит – да. Бил съм свидетел на други подобни случаи.“

На финала мъжът категорично заявява, че при съдебен процес би станал свидетел по случая. С мотива да се даде гласност на нарушенията по изпълнението на проекти по европейските програми. /informiran.net/

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук