Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е готов да блокира правителството за месеци и дори години напред, предаде Би Би Си.

Американското правителство частично прекрати работа на 22 декември, след като сенатът не удовлетвори искането на Тръмп да бъдат отделени средства за построяването на стената по границата с Мексико.

В петък Тръмп отново се срещна в Белия дом с високопоставени представители на Демократическата партия, председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидера на демократическото малцинство в Сената – Чък Шумър. Пелоси беше избрана да оглави долната камара, при първото заседание за тази година – на 3 януари, което бе и първо за новия състав на Конгреса. Припомняме, че на междинните избори през ноември демократите спечелиха мнозинство в Камарата на представителите.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

На срещата между Тръмп и демократите не беше постигнато споразумение и не е ясно кога правителството ще може да работи пълноценно.

„Всъщност той (Тръмп – б. р.) каза, че ще остави правителството блокирано за много дълъг период от време. Месеци или даже години.“ – посочи Шумър.

След това и Тръмп потвърди пред пресата, че е заявил това на срещата.

Той не смята да се отказва от стената на границата с Мексико и настоява Конгресът да отдели 5.7 милиарда долара за построяването йКонгресът от своя страна също няма намерение да отстъпва.

„За стената – нищо.“ – заяви в четвъртък Нанси Пелоси.

В по-оптимистичен тон се изказа вицепрезидентът Майк Пенс, който определи преговорите като продуктивни.

По думите на Нанси Пелоси обаче, разговорът е бил остър и труден.

„Не няма да отворим правителството докато проблемът не бъде решен, границата е много по-голям проблем. При нас идват терористи.“ – коментира Тръмп, без да уточни какви терористи идват в САЩ през мексиканската граница.

Създадени са двупартийни работни групи, които през този уикенд ще се опитат да намерят изпод от патовата ситуация.

Сегашният шътдаун на правителството е третият през мандата на Тръмп и е най-продължителният.

От финансиране са лишени 25% от държавните институции, включително министерството на вътрешната сигурност, министерството на търговията, министерството на вътрешните работи и министерството на финансите.

Затворени са музеите на института „Смитсониън“. В принудителен неплатен отпуск излязоха около 800 хиляди държавни служители.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук