Тръмп обмисля изтегляне на САЩ от НАТО

0
5349

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля изтегляне на страната от НАТО.

Това пише американският вестник „Ню Йорк таймс“, който се позовава на помощници на държавния глава.

През миналата година Тръмп многократно поставя под въпрос бъдещето на САЩ в НАТО. Ако Вашингтон се оттегли, това може да означава разпадане на организацията.

Високопоставени представители от администрацията на американския лидер заявиха пред изданието на няколко пъти през 2018 г., че Тръмп е казал на частични срещи, че иска да изтегли Вашингтон от Алианса. Настоящи и бивши официални лица, които подкрепят военния съюз, се опасяват, че американският лидер може да възобнови заплахите си, ако съюзниците не изпълнят финансовите цели, поискани от Тръмп.

Президентът на САЩ заявил пред своите съветници по национална сигурност в дните около срещата на върха на НАТО през лятото на 2018 г., че не вижда смисъл от военния съюз, тъй като изцеждал Съединените щати.

Тогава екипът на Тръмп по национална сигурност, включително тогавашния военен министър Джим Матис и съветника по национална сигурност Джон Болтън, се е опитал да поддържа американската стратегия за намаляване на присъствието в Европа, но без да се споменава изтегляне от НАТО.

Сега президентът на САЩ многократно повторил желанието си за изтегляне от организацията, което идва на фона на информацията, че Тръмп се е опитвал да държи разговорите си с Путин в тайна и да не ги споделя със съветниците си, и че ФБР разследва администрацията за връзки с Москва.

Експерти смятат, че изтеглянето на САЩ от НАТО би било подаръкът на века за руския лидер Владимир Путин.

На въпрос да коментира информацията на изданието, високопоставен служител от Белия дом е повторил изказването на Тръмп от юли, че ангажиментът на САЩ към НАТО е „много силен“ и Алиансът е „много важен“.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.