Хората в с. Труд продължават бунта срещу централата за ток от биомаса

0
1175

Жители на с. Труд блокираха за половин час пътя между Пловдив и Карлово, за пореден път протестирайки срещу работата на централата, която произвежда електричество от биомаса, съобщава БНР.

Към тях са се присъединили хора от още 7 населени места в страната с подобни проблеми. Със скандирания за чист въздух, протестиращите отново поискаха институциите да се ангажират сериозно с проблемите им.

Протестиращите настояха за оставките на министрите на околната среда и водите и на земеделието Нено Димов и Румен Порожанов, както и на директора на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев.

„Специално РИОСВ-Пловдив, а и в другите населени места реакциите са същите. Изкарват се едни лабораторни изследвания, които изобщо не мерят параметрите, от които ние се оплакваме, и едва ли не ни поставят в ситуация, в която ние лъжем, а пък институцията е права, а тя в същото време защитава интереса на един замърсител, който трови нашия живот. Настояваме да се направи пълна оценка за въздействие върху околната среда на този инвеститор. В екооценките им са взети предвид всички животински видове освен човека“, подчерта Галина Тошева от сдружението „Бъдеще за село Труд“.

След протестното шествие, представителите на различните неправителствени организации и инициативни комитети обявиха, че започват съвместни действия за създаването на национално обединение, което да представлява пред интстиуциите всички населени места със сходни проблеми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук