Агоп Каспарян: 0 лева са усвоени от 500-те милиона за бизнеса

0
108

Мерките на правителството за справяне със социално-икономическите последствия от кризата с КОВИД-19 закъсняха, смята наш икономист

По мярката 60/40 са се възползвали футболни отбори, ЦГМ, казина, посочи в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV + икономистът Агоп Каспарян.  „Това са сектори, в които добавената стойност за икономиката не е токова голяма“. Усвоени са едва около 80-90 млн. лв. от заложени 1 млрд лв.

0 лева са усвоените от 500-те милиона, насочени към бизнеса, уточни Каспарян.

За 60/40, мярката за физическите лица, са кандидатствали едва 100 души – 60 са одобрените. „Трябва да се променят условията за кандидатстване, за да могат да се възползват максимален брой хора“, коментира икономистът.

Според него правителството е трябвало да предприеме по-сериозни мерки още през месец март. Каспарян посочи и проблем в банковия сектор: „Трябваше да се вземе решение на централно ниво за разсрочване за абсолютно всички кредити. Банките начисляват в момента лихва върху разсрочените кредити. В България на 45-ия ден след извънредното положение имаше банки, които тепърва подписваха договори с ББР“.

Според Каспарян свалянето на ДДС-то за ресторантьорските услуги на 9% ще доведе до недоволство сред потребителите и в останалите бизнеси.

„С какво правителството убеди хората, че ресторантите са по-важни от здравето на хората? Къде остават лекарствата, културата, кината, театрите?“, пита още той и допълни „Очаквам да се отвори една кутия на Пандора“

Единствената мярка, която според Каспарян към момента работи, е безвъзмездната помощ от 3 до 10 хил. лв. за малки и средни предприятия. Това е помощ обаче по линия на ЕС.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.