Ангелкова очаква 5% туристически ръст през лятото

0
6813

Ръст от 5% в туризма се очаква и през този сезон, стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена“.

От началото на годината до края на май у нас са пристигнали над 2 346 000 чуждестранни туристи, което е повече с 11,1% от миналата година. По отношение на недостига на кадри в туризма министър Ангелкова каза, че ще предложи да се удължи престоят на чуждестранния персонал от 90 дни до 9 месеца.

С подкрепата на бранша Министерството на туризма ще предложи туризмът да стане приоритет за страната ни, за да може да кандидатства за финансиране от европейските програми през следващия програмен период.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че градът ще е кандидат за европейска столица на туризма, тъй като от министерството за първи път са получили възможност да изпратят свой представител в европейското жури, което ще определя носителите на престижната титла.

„През последните години това се наблюдава, имаме заявки, построени са над десет петзвездни хотела по Българското Черноморие, като плановете на представителите на големите международни вериги показват, че предстои откриването на други петзвездни хотели по Българското Черноморие“, коментира Ангелкова

Това е признак, че страната ни е „позната като дестинация, която предлага висококачествен туристически продукт и започва да привлича туристи от по високия клас“, добави тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук