Андрей Райчев сензационно: Борисов готви правителство с третия мандат, защото…

0
167

Тук важното е, най-главният факт е, че ГЕРБ успя от партия в пълна изолация – те бяха изолирани от всички

„Изглеждаше невъзможно съставянето на правителство, сега вече не изглежда невъзможно. Което не значи, че е станало. И ще ви кажа защо. Защото тук има двойна игра, не от страна на Габриел, а от страна на Борисов.

Той преговаря, реално преговаря и не изключва тоя вариант, а второ – че готви третия мандат евентуално, защото на третия мандат разговорите ще са между същите партии“, заяви пред радио „Фокус“ анализатърът Андрей Райчев.

„Най-силното нещо, което направи Христо Иванов преди три месеца, тъй като той предварително, преди изборите разчете тази ситуация, която ще възникне, е да предложи да има преговори и на тази база – правителство. А преговорите бяха за съдебната система.

Централно място в тия преговори заема, разбира се, въпросът с главния прокурор. С този ход всъщност Бойко Борисов и ГЕРБ изобщо отговарят на питането те свързани ли са с главния прокурор на живот и смърт и е ли съдебната реформа нещо, което е нежелателно за тях.
Т.е. това е един много тънък, интересен, малко неочакван ход срещу „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ – ето, ние и без вас това ще го правим. Защото винаги се е смятало, че ДПС и ГЕРБ защитават главния прокурор, а „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ го свалят.

 

А сега излиза, че те казват „Ами ние ще го свалим сами или поне ще инициираме това“. Защото не забравяйте, между това министърът на правосъдието да предложи това и да стане е огромна разлика. Така че те малко безплатен обяд получават“, смята Райчев.

„Като гледам, БСП казва „Да“, или поне много е близо от това. ДПС казват „Да“, „Има такъв народ“ се държи скромно, но може би ще участва, но те казват „Ние не сме елемент от мнозинството“, така си оставят врата отворена.

И всъщност Борисов е човекът, който в момента държи всички врати отворени – мога и да го направя, мога и да го направя. Не е казал, че стане, но достатъчно е да покаже, че може да стане, и това е много силно в негова полза.

Доскоро аз казвах 1/3 вероятност за правителство на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, сега казвам 40 на сто. Значи аз ги казвах така – 1/3 да стане това, 1/3 да ходим на избори и 1/3 за третия мандат.

Сега казвам 40 на сто: 20 на сто – избори, 30 на сто – трети мандат. Защото имайте предвид – съжалявам, че ще се повторя, но не съм сигурен, че го казах ясно – това, което те правят, е всъщност подготовка и за трети мандат. На третия тур това може същото да се състои, само че с друг титуляр“, прогнозира той.

„Борисов никога не е казвал, че това ще бъде правителство за четири години. Нещо повече, веднъж той каза „Това ще е правителство за 6 месеца“. Т.е. той ще организира нещо като временно правителство, което да замени служебното, което ще му даде, разбира се, нови карти в ръцете, козове.

Тук важното е, най-главният факт е, че ГЕРБ успя от партия в пълна изолация – те бяха изолирани от всички, с изключение на ДПС, защото пък не искаха да показват отношения – значи от това те заеха класическа центристка поза, от която могат да преговарят на ляво, могат на дясно, могат в центъра.

Изобщо, каквото и да се случи, Борисов вече постигна своя успех. Значи не е толкова важно дори да се направи правителство. Вероятно ще направи, но и да не направи, той вече успя да възстанови онова, което винаги е било неговата сила, и не само неговата сила, а силата на всяка центристка партия – можем на дясно, можем на ляво. Като не ни щете на дясно, ще ги вземем на ляво; като не ни щат на ляво, ще ги вземем на дясно.

Това нещо беше немислимо преди година, а да не говорим преди две, а сега е реалност. И съответно „Продължаваме промяната“, които мислеха, че главната им сила е анти-Борисовската, би трябвало леко да преосмислят нещата, защото вече нямат такава. По същество той им показва, че всички без тях преговарят, т.е. в изолация не е той, а те, и това, разбира се, е голям успех“, коментира Райчев.

„Габриел не е ярка фигура, тя не е някакъв ярък човек, но е човек с определени качества, и то доказани качества. Никой няма недоволство към нейната дейност като евродепутат. Международно това звучи много добре.

Тя е свързана с ЕНП. ЕНП заема по въпроса за Украйна съвсем ясна позиция, доста сурова, строга, крайна и със самото това някак си отпадат подозренията, които някои противници на Борисов се мъчеха да внушават – че това е проруско и т.н. Нищо подобно. Дори и БСП, която знаете, има по-особено схващане по въпроса и е трудна, ще може да бъде взета, без да се накърни този образ на строго прозападна сила.

Защо? Дават им социалното министерство, дават им това министерството. В този смисъл г-жа Габриел е изчисление, тя е чисто и просто много добре изчислен вариант от страна на Борисов като един приемлив човек.

Нищо друго не го интересува всъщност. Отново казвам, това ще е късо правителство в неговия замисъл, поне засега, и него не го интересува особено каквото и да е. Въпросът е, че ГЕРБ излезе от изолация и може да прави правителство отново“, заяви той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук