Благодарение на образованието ще пребъдем като общество

0
2821

Именно благодарение на образованието ще пребъдем като общество. Това заяви пред БНТ просветният министър Красимир Вълчев на 24 май – Денят на българската просвета, култура и славянската писменост.

Министърът на образованието и науката заяви, че малко народи имат привилегията да честват празник като 24 май и да кажат, че от тях е тръгнала азбуката.

Отдавайки дължимото на традицията, Вълчев обърна поглед и към бъдещето на образованието у нас. По думите му МОН ще насърчава в по-голяма степен професиите и профилите, свързани с наука, техника, технологии, математика, защото се в тези сфери се очаква дефицит.

„Важно е да осигурим кадри за секторите, които генерират висока добавена стойност, които изискват най-вече технически, инженерни кадри. Тази година преструктурирахме приема, увеличаваме средствата за тези специалности, допълнителни стипендии осигуряваме“, допълни Вълчев.

Според министъра първата книга е тази, която отприщва желанието за четене у децата. „Четяхме много приказки. Може би първата книга беше „Ян Бибиян“ или „Патиланско царство“, сподели Вълчев.

На един от най-светлите български празници просветният министър пожела на всички да вярват в образованието, защото народът ни се е съхранил, благодарение на просветата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук