Благородна Макева каза кога е започнала политизацията на МВР

0
172

Полицаите били принуждавани да вършат действия, които законът не им позволява, като да задържат и разследват бивши членове на Министерския съвет, добавя тя

„Миналата година напуснах МВР. Там съм от 1994 г. Поканата да стана министър на вътрешните работи дойде лично от проф. Габровски. Каза, че иска държавата да се изправи и е нужна експертна подкрепа. Имах вътрешна борба – дали мога да се справя с тази позиция. Познавам системата отвътре. Знам, че бих се справила“.

Това каза в сутрешния блок ан Нова тв Благородна Макева, която беше предложена за поста в МВР, но парламентът не избра проектоправителството.

„Моята най-голяма лична борба беше дали аз съм достойна за тази позиция, дали мога да се справя. Поради факта, че познавам системата отвътре – бих била достатъчно добра точно в тази обстановка, в която МВР е поставено на колене и има нужда се изправи”, заяви тя.

В историята на МВР има две жени вътрешни министри – Петя Първанова и Румяна Бъчварова.

„Приех заради децата си, които да живят в правова държава и заради колегите си, от които чувам за безвремие, разруха и разпад в последните 6 месеца“, каза Макева.

Според нея с първото служебно правителство (начело със Стефан Янев) е дошла политизация на системата, която МВР не е виждало. Полицаите били принуждавани да вършат действия, които законът не им позволява, като да задържат и разследват бивши членове на Министерския съвет.

„Не съм втори ешалон на ГЕРБ. Аз съм професионалист от кариерата. 6 г. съм била зам.-директор на националната полиция, никой не се е месил в работата ми“, каза Макева.

Още с номинацията й беше припомнено, че е била ръководите на една от комисиите в МВР, която е била запозната със записите с побоя над протестиращи през 2020 г. Тя обаче отрече.

„Гледах записите с побоя над протестиращи по телевицията. Комисията, която ръководех в МВР, няма такива функции, не ни е възлагано становище по случая.

Ако такъв документ съществуваше, Бойко Рашков щеше да го покаже на всички медии“, каза Благородна Макева, която напусна системата на МВР два месеца след като първото служебно правителство дойде на власт.

Тогава тя беше зам.-директор ан националната полиция. Беше преместена в звено, което подпомага дейността на министъра.

„След като бях захвърлена в едно изкуствено създадено звено за подпомагане на министъра, заедно с други бивши ръководители, реших да потърся друга професионална реализация. Не познавам Бойко Рашков. Дори не ме е повикал, за да ме преназначат в звеното“, каза Благородна Макева.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук