test
понеделник, юни 24, 2024
Google search engine
дом Темата Борисов: Казват, че се заяждаме, но… ВИДЕО

Борисов: Казват, че се заяждаме, но… ВИДЕО

0
235

Енергийната криза, някои от мерките, които правителството финансира , не са тарегтирани, не се знае мерките им чии джобове ще напълнят, каза още лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не изневери на традицията и тази събота – да се среща с членове и симпатизанти на партията в различните региони на страната. Днес той е в Стара Загора.

Борисов бе посрещнат емоционално от събралите се хора, които го приветстваха с възгласи: „Бойко!“

Лидерът на ГЕРБ засегна една от най-болезнените теми – завишените цени на газа, бензина, тока, парното, хранителните стоки.

Той допълни: „Искам да съм загрижен, искам да съм благ. Но вижте – по магистралите няма мантинели, година и нещо – една лъжица асфалт не е сложена. Но уважаемите медии не ходят да снимат“.

„А ни казват, че се заяждаме. Но до този момент 1 кг жито не са купили. Аз не се заяждам. Но това беше страхотен пиар преди няколко месеца“, заяви той.

Бойко Борисов не спести упреците си към „изчегъртаните“ от новото управление експерти и специалисти от ГЕРБ: „По същия начин рушат инфраструктурата, образованието, иновациите… Пътят до Белград щяхме да го открием до Нова година.

Сега е опасен. Най-сложната отсечка – мостът на Драгоман, пробихме скалите. Сега трябваше да асфалтират и да маркират. И това пропадна.

Но да не излезе, че се заяждам. Те вече нищо не могат да направят. Те загубиха година и половина златно време“.

„Те искат да принизят дебата на „битов сценарий“. Защото нямат аргументи“, отбеляза той.

„16 или 20 хиляди години човечеството е ползвало коня за основно транспортно средство – дали да го язди, дали с каляска, дали с каруца. За 135 години самите виждате какво се е случило в автомобилния бранш. Сега в следващите 1-2-3 години ми се вижда, че колите ще подхвръкват по магистралите като по мини.

Ние имаме страхотни професори, доценти, които ако се мобилизират с млада енергия и опит, ще направим много. Не само с индустриалните паркове, а с образованието и обучението.

Държавните разходи излизат извън контрол. Казва го ЕК, не Бойко Борисов. Енергийната криза, някои от мерките, които правителството финансира , не са тарегтирани. Това означава, че искаш да дадеш 25 стотинки за литър бензин – мярка, която никой не знае как ще стане и чии джобове ще напълни. Но грижливо водещите на съботно-неделните предавания наричат мерките на правителството. един въпрос няма – как ще стане това? На кой ще върнете 25-те стотинки. И като днеска знаят, че ще им връщат стотинките, горивото отиде на 3.50 лева. каква мярка е това. На богатия не му дреме. Не са равни всички. Тези които работят ще изкарат кризата. Къде е логиката да даваме помощ на хората с парно, а тези от крайните квартали дето нямат, няма да даваме. Това щяло да стане, някога, когато актуализираме бюджета, каза лидерът на ГЕРБ.

Това означава свръх дефицит, жълт картон, това означава, че септември ще има наказателна процедура срещу България. Актуализацията на бюджета не включва намаляване на дефицита, а увеличаване на публичните разходи. Това е първия картон. Втория картон са рекордните 405 бележки на слабостите на правителството – 57 страници забележки в земеделието, където уважаваният от мен министър госпожа Нинова твърди, че е най-добрият министър, каза още той.

Аз съм човек с опит. Помня как тръгна ковид кризата. Тръгна с първите случаи в Китай, след това Китай затвори, а ние се любувахме на клипчета, в които някой кихне в Китай и цялата група падне. Но когато този бич налетя Европа, а Китай освободи своите мощности щото мина пика, се надпреварвахме да намерим маски и лекарства. Ако гледате цифрите всеки ден си вървят 200-300 човека , със смъртност около 40 човека. Китай и Корея са затворени. За не сценарият ще се повтори, есента те ще отворят. Сега те се ваксинират. Стотици хиляди ваксини, платени от българския данъкоплатец, бяха изхвърлени и подарени, каза Борисов.

„Дали ще е ковид, маймунска треска, свински грип – ние не се готвим в момента. Така че много от несгодите се опитват да ги приписват на „международното положение“. Искам да ви напомня, че когато управлявахме ние имаше много тежка миграционна криза. Имаше война в Сирия, на границата на кюрдите и Турция.

Имаше „Арабска пролет“. Но ние се справихме. Сега всяко нещо се обяснява с войната. Тя войната в коя сфера ни пречи? И понеже сме в Стара Загора – въглищата нали са си ваши, не ги докарвате от Украйна или Русия – ваши са си. А миньорите чии са – ваши. А тези, които работят в тецовете – пак са си ваши. Е кое ви кара да вдигат цената на тока?! Каква война, какви международни пазари?!“, коментира Бойко Борисов.

Той изтъкна, че за разлика от другите кризи, България има предимство в тази – защото енергоизточниците са български: „Хората от ГЕРБ обаче казват – при нашия лидер Борисов това нямаше да се случи, той можеше да мръдне цената на тока с половин-един лев. Това щеше да гарантира и цените“.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че „данъкоплатците ще поемат комисионните на тези, които ще докарат газ“: „Но какво ще правим юли, август, септември? Трябват ни 20 кораба. До края на годината трябва да си подготвил алтернативните доставчици. Отиваш до Египет и Катар, до Гърция и Турция – гарантираш си бизнеса и тогава чак казваш на „Газпром“: „Довиждане“. Това ни тревожи. При нас нито газът  щеше да се вдигне, нито токът, нито щеше да има такава драстична инфлация Намаляването на ДДС-то няма да им донесе нищо друго, освен по-малко приходи.

Сега същото е с хляба. Излизат с едни гръмки приказки – как за хората щяло да има хляб. Само че хората са мислещи. А ние сме и социални хора – има по-бедни, такива, които не са учили“, каза Борисов.

Хората от залата се включиха в разговора и споделиха, че такъв финансов натиск не са изпитвали никога досега. „Пътуваме към Сърбия, Полша, Унгария. На връщане в България какво се оказва – цената на дизела в лева в Полша е 1,96. Връщаме се с един ден разлика в България, цената е 3,33-3,35 лв. Това, което се случва, не е нормално“, сподели търговец на бебешки продукти.

„При нас няколко стотинки разлика изкарваха протести. А сега да се подиграват тия, че след като направиха 3,50 нафтата, ще ти върнат после 25 стотинки! Какво прави градският транспорт?! По-лошото – заводи, няма да им казваме имената, щото на другия ден те пращат  ГДБОП, НЕК и погребалните агенции накрая“, заяви той.

Борисов допълни: „Ние никога няма да сме реваншисти. Защото това е пагубно за една държава. Има ли гражданска омраза, държавата няма шанс. Но ние нямаше да дадем горивата да мръднат. Така че – ток, газ, горива – в рамките на стотинки можеха да мръднат. А на тия никаква война в Украйна не им пречи. Инфлацията не е вследствие на войната в Украйна, а вследствие на ковид пандемията…

Какво им пречи, в коя сфера им пречи войната в Украйна? Масови бизнеси работят на макс. Просто изпуснаха трите компонента – ток, газ и нефт. Юни миналата година война нямаше, но те започнаха да ни „подготвят“, че ще се вдигат цените на горивата. Сега за всички е удобно да кажат, че войната им пречи. Не, ковид пандемията промени всичко. А уважаемите медии, ако си спомняте, България влезе във въпросната пандемия добре подготвена. Кой беше „виновен“ – „лошият“ Борисов, „лошият“ Дончев?!“.

„Сега банките се ръководят от шампиона по фалиране на банки в света – Гечев. Той май още преподава в УНСС…  Затова ще пребъдем, каквото и да става. ЕК му казва какви са били финансите на България, той казва, че ГЕРБ бил лош. А той фалира банки като световен шампион“, заяви Бойко Борисов.

Той допълни, че е щастлив, че България е успяла да влезе в Европейския банков съюз: „И докато ГЕРБ не се върне под някаква форма на управление – променен, обновен – да свали инфлацията, да отрегулира системите… Но план за еврото няма – още повече, че няколко от партиите от управляващата коалиция са против. Между другото, сутринта слушах хотелиери, които говорят само в евро…

Пита се с какви пари ще платят втората част на ескадрилата – това са 3 милиарда и кусур… Хората знаят обаче, че с тая политика не може да се кара. А ако пази Боже, лош пророк съм, но всичко, каквото съм казал, става – октомври-ноември ще ни връхлети пак пандемията. Щом Китай е в пълен локдаун през лятото, мислете за зимата. Но там има мерки – да отрежат пика, ваксинират. Наесен пак ще има извънредни съвети, милиарди ще се дадат за нови ваксини, пропускаме златно време. Искам да говоря нещо слънчев, хубаво, старозагорско, но не мога. Защото нямат план.

„Вотът на недоверие няма да мине, защото тия партии се държат само от кражбата. Вярно, на едните им се паднали само дробчетата и карантийките, но другите, блажните неща са ги взели другите партии. Цитирам, не си измислям нещо. Докато не си е тръгнала колежката от Би Ти Ви, само да кажа – за разлика от вас не излизам с едни листчета и не чета. А слушам и го казвам най-добронамерено“, заяви той.

„Вчера уважаемата госпожа Лена Бориславова обвърза без да иска Плана за възстановяване с приемането на Република Северна Македония. Тя без да иска го изпусна. Обърнете внимание на това нейно изказване. Какво общо имаше Планът за възстановяване с РСМ? – Нищо. Ние имаме договор за добросъседство със Северна Македония, в него е казано всичко.

Просто нашите приятели от РСМ трябва да изпълнят всичко по него. Има лоши периоди в историята на всяка държава, но останалите ги забравят и го правят, за да вървят напред. Какво се е променило в Договора за добросъседство до ден днешен? Може би господин премиерът знае или госпожа Бориславова знае… За мен не са пускали съобщения, че премиерът е придружаван от прессекретаря на кабинета.

Премиерът е важен, другите са част екипа, които му помагат. Лена изпуска важните неща между написаното. Моят добронамерен приятелски съвет е – хайде първо да се обединим около това как да свалим инфлацията около 7-8% поне. как да свалим цените на енергоизточниците“, коментира Бойко Борисов.

Той допълни, че години наред не е бил свикван КСНС: „И ако сега се свиква, нека да бъде по цените, инфлацията, ковида – защото сега е времето да се подготвим. Това мога да кажа на уважаемите наши опоненти. Благодаря им, че чегъртат такива хора като Марто (Мартин Дановски, .р.) защото ГЕРБ става все по-силен. Между валяк и цинкова кофа е битката“.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук