Гешев: Дали съм защитен или не – това не касае българските граждани

0
155

маше декларация на прокурорската колегия на ВВС, защото не коренспондира с европейските ценности по никакъв начин, както и с върховенството на правото и с каквото и да е спазване на българските закони и консистуция това да предложиш оставката на действащ магистрат. Още повече, магистрат, на който си бил адвокат по наблюдаване на преписка в предишно събитие, а по-късно и депутат. По-скоро възникват едни морални въпроси, защото има едно 7 – 8 опита за приемане на закон за лобизъм в България, който да контролира тези неща. Това, което описах е законно – да си адвокат на обвиняем, да станеш депутат и да промениш закона в негова полза … Да, лобизмът е законен в България. Дали е морално? Да си отговорят българските граждани. Но е въпрос, който не търпи отлагане, поне от гледна точка на прокуратурата“.  Това коментира пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, който участва в българо-немски семинар в к.к. „Албена“.

„Във всички държави има подобни закони, които уреждат тези неща. Знаете, че в САЩ това са едни правила, които се спазват много стриктно“, допълни Гешев и обясни, че когато Лаура Кьовеши е посетила страната ни, е получила протоколни подаръци и веднага е попитала каква е цената им. „Дори на такова ниво е регламентацията в ЕС. Но не мисля, че има каквато и да било регламентация в тази насока в България. Това е сериозен въпрос, защото създава възможности за нерегламентирана дейност в законодателството.“

 

Обвинител номер 1 допълни, че не знае какъв доклад има в НСлС относно дейността на шефа на НАП Румен Спецов. В сряда излезе информация, че има доклад, който го оневинява за евентуално извършени финансови измами.

Гешев коментира и начина, по който го охраняват. „Дали съм защитен, или не – това не касае българските граждани, това е личен проблем. Аз когато станах главен прокурор съм бил много наясно със себе си. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила“ каза още той.

„Къде да живее главният прокурор – мисля, че не е най-важното в държавата“, отговори той на въпрос къде живее сега, след като стана ясно, че той се е изнесъл от правителствената резиденция “Бояна” предсрочно. Той и семейството му са освободили вилата, която обитаваха от лятото на 2020 г. Договорът му е трябвало да бъде прекратен от първи октомври 2021 г.

По думите му няма преминаване на хора от Бюрото по защита на свидетели към НСлС. Ставало въпрос само за няколко шофьори.

Преди дни стана ясно, че Гешев се е изнесъл от правителствената резиденция „Бояна” предсрочно. „Къде да живее главният прокурор – мисля, че не е най-важното в държавата“, каза още той.

Обвинител №1 на този етап отказа да коментира убийството пред стадион „Георги Аспарухов“, което бе извършено в сряда сутрин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук