четвъртък, май 23, 2024
Google search engine
дом Власт и държава ДБ: Коалицията „Белене“ ГЕРБ/БСП/ОП се възпроизведе на европейско равнище

ДБ: Коалицията „Белене“ ГЕРБ/БСП/ОП се възпроизведе на европейско равнище

0
1329
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли прес" / Тодор СТЕФАНОВ

Коалицията „Белене“ ГЕРБ/БСП/националисти се възпроизведе на европейско равнище„, пишат от ДБ.

Това пише в декларация на новото дясно обединение „Демократична България“ по повод вчерашното гласуване в Европарламента за започването на наказателна процедура срещу правителството на Унгария на премиера Виктор Орбан.

Санкциите срещу Унгария бяха приети с мнозинство от над две трети. Според ДБ вотът е тежко поражение за унгарския премиер Виктор Орбан, най-близкият приятел и съюзник на Владимир Путин в ЕС.

Единственият българин в Европейската народна партия (ЕНП), който гласува срещу авторитаризма на Орбан, бе Светослав Малинов от „Демократична България“, член на ДСБ.

В коментар за гласуването, от синьото обединение заявяват, че не е имало разцепление в Европейската народна партия. 118 депутати от ЕНП подкрепиха доклада, двойно по-малко – 58, бяха против, въздържаха се 28.

„Срещу Орбан гласуваха водещи фигури от европейската десница като германецът Манфред Вебер и французинът Жозеф Дол, австрийският канцлер Себастиан Курц също осъди унгарския си колега“, обобщават новите сини резултата от вчерашното гласуване.

От ДБ припомнят как са гласували евродепутатите от управляващата партия ГЕРБ – петима гласуваха срещу резолюцията, само Ева Майдел се въздържа.

ГЕРБ се страхуват, че натискът върху Орбан може да се отрази и върху тях – следващите могат да са те. Голяма част от критиките към Унгария са валидни и за установения от Борисов режим на управление, смятат от дясното политическо обединение.

„Борисов също като Орбан обича европейските пари, но ежедневно атакува демократичните ценности. Корупцията, кражбите на еврофондове, потъпкването на върховенството на правото, на свободата на медиите и плурализма са емблемите на управлението на т.нар. Граждани за европейско развитие на България“, констатират от ДБ.

Според дясната коалиция, поведението на представителите на БСП в европарламента задълбочи изолацията на страната ни. Евродепутатите Георги Пирински (председател на 40-то народно събрание в България – б.р.) и Петър Курумбашев изобщо не гласуваха. Евродепутатът Момчил Неков даде гласа си на унгарския премиер.

От ДБ тълкуват гласуването на българските евродепутати по казуса с налагане на санкции на Унгария като затвърждаване на убеждението, че България е троянски кон на Путин в Европейския съюз и пет пари не дава за неговите ценности и принципи. Демократите виждат гласуването като продължение на отказа да страната ни по примера на много други европейски страни да отзове руски дипломат за случая „Скрипал“.

Демократична България“ остро осъжда поведението на партиите на статуквото в Европейския парламент, което отдалечава перспективата страната ни да стане част от ядрото на Европейския съюз, за да е в състояние да влияе на развитието му и да защитава ефективно националните си интереси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук