Един клас ученици годишно по-малко заради инциденти във вода

0
3978
San Augustin, Gran Canaria, Spain - February 16, 2015: A red cross lifeguard is patrolling the beach at the resort San Augustin at the island Gran Canaria in Spain.

Средногодишно между 120-130 души у нас намират смъртта си при водни инциденти, като повече от половината са в неохраняеми водоеми във вътрешността на страната.

Жертвите при децата под 17 г. възраст са средно 10-15 души, което се равнява колкото един училищен клас.

Това заяви председателят на България червен кръст Христо Григоров на брифинг в началото на Седмицата на водното спасяване и обучението на водни спасители за предстоящия летен сезон.

Според Григоров от БЧК много добре са се подготвили за новия летен сезон с обучение на водни спасители.

През 2017 г. са обучени общо 941 професионални спасители – 644 за плувни басейни, 289 за открити водни площи и море, старши спасители – 5, инструктори – 3 души.

През изминалата 2017 г. 10 са удавилите се деца, а 3 600 са спасените.

Към настоящия момент са сключени договори със стопани на охраняеми водни площи и се водят преговори с други такива за предоставяне и управление на екипи от водни спасители на общо 17 обекта.

Извършени са 131 проверки от общинските и областни комисии за нивото на обезопасеност.

За последните 10 години са обучени над 4 500 спасители за море и близо 10 000 за басейн.

Доц. Стоян Андонов, председател на Националната комисия за по водно спасяване, коментира, че Седмицата на водното спасяване е насочена до голяма степен към децата, тъй като те са бъдещите възрастни, а освен това те са най-честата жертва на воден травматизъм. Това е една седмица, в която искаме да запознаем децата с опасностите, какви са те и как може да ги избегнат, дори ако не могат да плуват.

Директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов посочи, че Седмицата на водното спасяване се прави всяка година през месец юни, но не се разчита единствено на нея. „Това е седмица, в която се включват стотици доброволци, с които осъществяваме тази учебна дейност“.
Той изтъкна, че от БЧК са успели да обучат около 1000 – 1200 души квалифицираните кадри.

Мерките, които трябва да се вземат, за да се предотврати намаляването на водния травматизъм и повишаване на безопасността на обществото около водните площи, са в областта на къпането само в охраняемите водни обекти, спазване на правилата за водна безопасност, използване на спасителна жилетка и контрол върху децата във и около водата.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.