Free Porn
xbporn
вторник, юли 16, 2024
Google search engine
дом Темата Експерт посочи грубата грешка на властта за скока на цените

Експерт посочи грубата грешка на властта за скока на цените

0
161

Няма диалог, което води до липса на предвидимост, а бизнесът работи дългосрочно, заяви Щерьо Ножаров

„Около 30 години загубите на вода са около 60 % – това са и физически загуби и кражби“. Това заяви икономическият съветник на Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в ефира на Нова телевизия.

„Всяко едно увеличение на цената, трябва да съпътства намаляването на тези загуби. Защото иначе това увеличение не е оправдано“, допълни той.

 

„За цената на газа около 25 000 фирми ще бъдат засегнати. Последното увеличение е 14%, но дългосрочно ще е около 25%. Ще натовари сектори, които са важни за населението. Това увеличение е доста високо за бизнеса“, смята експертът.

По думите му най-големият проблем е липсата на предвидимост. „Увеличението за май бе определено с много голямо закъснение. Не е известно какви ще са цените за следващите месеци. Разчитаме и на газа от договорката на премиера със САЩ.

Проблемите с цените на енергията започнаха много преди месец февруари. Войната само усложни проблема, не го породи. Още миналото лято с цените на електроенергията започнаха проблемите заради либерализацията на пазара“, каза още той.

По думите му правителството може да реагира с диверсификация на доставките на газ.

„Правителството можеше да предвиди това. Частни фирми са резервирали, съответно държавните структури не са резервирали количества. Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори от Румъния и Гърция. В момента какво може да направи приема такива мерки, но със съществено закъснение.“, каза още той.

„За бизнеса по-големият проблем са цените на електроенергията, но допълнителен проблем е цената на газта. Очаква се поскъпване на всички съществени стоки. Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е един инструмент за хеджиране, за застраховка срещу изненадваща цена на ресурсите. Липсата на предвидимост е по-големият фактор за увеличаване на цените отколкото физическото нарастване“, изтъкна Ножаров.

„Какво иска бизнесът – мерките за подкрепа да продължат до когато е нужно. В момента фирмите включват един ресурс, за да се застраховат“, посочи той.

По думите му в протеста, който за заявили за 18 май, не се знае колко хора ще се присъединят, но само 5-те национално признати работодателски организации представляват 86% от БВП на България и някъде 77-78% от работещите изобщо.

„Засегнатите не битови потребители от цената на електроенергията са 633 хил. фирми са на този пазар енергийния. Протестът е подкрепен и от синдикатите. Работодателите не са доволни от интензитета на диалога с правителството“, коментира експертът.

„Премахването на ДДС за енергийните стоки не решава проблема. При акциза при цена 360 лв това около 2 лв би намалило цената, а за ДДС-то – различните фирми работят според конкуренцията“, изчисли той.

„Румънският пример е добрият пример. Там има подкрепа от държавата. Защо не и при нас, като имаме форсмажорни обстоятелства – първо пандемията, а след това и войната“, попита риторично той.

По думите му, това, което правителството може да направи, за да се отмени протеста, е интензивност на диалога. В последните дни нито една от тези експертни срещи не се реализира с активното участие на бизнеса. Няма диалог, което води до липса на предвидимост, а бизнесът работи дългосрочно“, заяви Ножаров.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук