Епидемия от грип ни застига през декември

0
117

При грипните инфекции заболеваемостта може да се развива динамично и само за ден случаите да се увеличат многократно, предупредиха лекари пред “Труд NEWS”.

Разболяват ни “Дарвин”, “Австрия”, “Виктория” и “Пукет”

Случаите нарастват всеки ден, отчита РЗИ по места

Есенни вируси върлуват по морето

Епидемична вълна от грип у нас се очаква през следващия месец, като вече върви сериозното увеличение на респираторните инфекции в цялата страна. Данните на РЗИ по региони сочат на места многократен ръст на заболели за седмица, показа проверка на “Труд NEWS”.

Проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси прогнозира, че епидемично разпространение на грипа ще е през декември, а пика на заболяването в края на февруари – началото на март. Както “Труд NEWS” писа, двата нови грипни щама, които ще ни атакуват тази година, са “Дарвин” и “Австрия”, но остават да върлуват и вече познатите ни “Виктория” и “Пукет”.

В София за седмица случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип са нараснали почти двойно – от 782 на 1123, като заболеваемостта вече е 84,73%, сочат данните на столичната РЗИ.

В Бургас ОРЗ също се увеличават, съобщи за “ТРУД NEWS” д-р Величка Григорова, директор “Противоепидемичен контрол” в РЗИ-Бургас. “Заболеваемостта все още е ниска, но с всяка изминала седмица, тя се качва”, посочи Григорова. За миналата седмица са регистрирани 229 бургазлии, което прави заболеваемост 116,06 на 10 000 души население. За сравнение, за предходната седмица те са били 20, или 102,38 заболеваемост.

Есенни вируси атакуват мощно жителите на Варна, където още нямат регистриран случай на грип. През последната седмица са се разболели 447 души, докато предходната те са били едва 80, сочат данните на РЗИ. Според тях най-засегнати са децата. Над 50% от регистрираните пациенти с остри респираторни заболявания са до 14 г., докато над 64 г. заразените са само 10 души.

В Благоевградско също чакат вълната. Там грипът все още не се е развихрил, казват местните джипита. През октомври и ноември е имало по-голям брой на болни от COVID и други есенни инфекции, но сега вълната е затихнала. Според медиците това е заради необичайното топло време.

Във Великотърновска област също следят ситуацията. Към момента са регистрирани 51 случая на грип на 10 000 души, заяви за “Труд NEWS” д-р Евгения Недева, директор на РЗИ-Велико Търново. Тя допълни, че при грипните инфекции обаче заболеваемостта може да се развива динамично и само за ден случаите да се увеличат многократно.

В Шуменско задържат нивото на заболели от грип, съобщиха от РЗИ и уточниха, че през последната седмица има 82 случая, а през предходната – 84.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук