Ето каква е истинската причина, тласнала ученика от Пловдив към „Ислямска държава“

0
418

Болест в семейството и чувство за липса на внимание са причините, насочили ученика от Пловдив към пропагандните сайтове на „Ислямска държава“. Родителите на 16-годишния ученик имат три деца. Най-малкото било болно, а в определен момент имало опасност за живота му.

Поради тази причина обръщали повече внимание на него. „Не че не се грижели за баткото, но просто в семейството е имало друг проблем и той е решил, че е пренебрегнат, знаете децата на тази възраст колко са чувствителни“, обясни пред „Телеграф“ адвокатът на младежа – Емил Велинов.

В пропагандните сайтове тийнейджърът получили търсеното внимание, защото това бил основен начин на действие от вербовчиците.

Като изпечен психолог, агентът на групировката започнал да обсипва момчето с комплименти в чата. „Ти си страхотен, много си готин, талантлив“, казвал му новият приятел. Започнала комуникация на английски, в която непознатият ставал все по-близък с детето. Предполага се, че контактите продължили близо година.

През това време тийнейджърът си купил от интернет знаме на „Ислямска държава, която било открито при обиските. Агентът продължил да го обработва – защо не се поинтересуваш как се прави бомба.

Оказало се, че момчето имало и основната суровина за приготвянето на самоделна бомба – амониева селитра, тъй като бил запален по растенията. В началото количествата му били малки, но впоследствие си купил близо 15 кг. На тавана на кооперацията бащата обособил две помещения, в които синът му гледал растения.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.