Извънредно: САЩ вдигнаха във въздуха уникални самолети-разузнавачи Cobra Ball, проследяващи ядрени оръжия

0
167

Два от тях са били разположени над територията на Аляска

Общо ВВС на САЩ разполагат с три такива самолета. Два от тях са били разположени над територията на Аляска, недалеч от границата с Руската федерация, пише Фокус.

В нощта на 24 септември Съединените щати издигнаха в небето един от редките уникални самолети на въоръжение в страната RC-135S „Cobra Ball“, който е предназначен за проследяване на полети на междуконтинентални балистични ракети (ICBM). Според уебсайта flightradar24 Cobra63 е бил в небето над Аляска.

 

Според телеграм канала „Украйна 24/7“ и трите самолета са били над територията на Съединените щати, два от тях Cobra63 и Cobra61 са били над Аляска близо до границата с Руската федерация, един е бил в централната част на Съединените щати. държави.

Въз основа на информацията от Flightradar и въз основа на съобщението в публикацията, един самолет Cobra61 е зареждал гориво в Аляска.

В момента вероятно и трите самолета са кацнали, тъй не са засечени на полетен радар.

За последно тези самолети излетяха в края на април 2022 г., когато Русия тества своята междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ от космодрума Плесецк в Архангелска област. Изданието на The Drive съобщи, че след това два такива самолета са излетели към Аляска, които са проследили „пристигането“ на многократна ракетна система за повторно насочване с индивидуални целеви единици на полигона Кура в Камчатка.

самолет Cobra Ball

RC-135 е семейство големи стратегически разузнавателни самолети, построени от The Boeing Company през 60-те години на миналия век. Той участва във всички военни операции с участието на американската армия, включително във Виетнам, Югославия и Ирак. През декември 2021 г. RC-135 Rivet Joint полетя за първи път в небето над Украйна и прекара повече от 6 часа в небето, летейки над различни райони.

самолет Cobra Ball

Освен това има един вид разузнавателен самолет – RC-135V / W. Той е на въоръжение във военновъздушните сили на САЩ от края на 70-те години и е основният самолет за радио и електронно разузнаване на наземни, морски и въздушни източници на радиация. Самолетът се използва за борба със самолети и системи за противовъздушна отбрана на противника. RC-135V/W осигурява разузнаване на всички системи за противовъздушна отбрана на противника (включително изтребители-прехващачи и системи за противовъздушна отбрана), както и радиокомуникационните мрежи на неговата авиация и бордовото електронно оборудване.

Превод: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук