Майките на деца с увреждания дадоха срок на депутатите за обсъждане на три закона

0
5414
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Майките дадоха срок до 1 октомври на депутатите да започнат обсъждането в пакет на три законопроекта – за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги.  Това каза една от протестиращите майки от палатковия лагер в София, цитирана от БНР.

Протестът на майките на деца с увреждания се разраства. Включват се още три града – Видин, Разград и Радомир.

Родителите готвят и специална акция, с която ще посрещнат депутатите на работните им места в началото на новия парламентарен сезон.

„Входът ни е в черно, с черни знамена, така ще им напомним, че много малко време остава до 1-ви октомври и трябва да се захванат за работа, за да има реформа за хората с увреждания“, поясни тя.

Припомняме, че на 28 август окончателният вариант на проекта за Закон за хората с увреждания, бе публикуван в портала за обществени обсъждания на Министерския съвет.

На 29 август, хора с увреждания внесоха в деловодството на Министерството на здравеопазването над 20 жалби.

Те настояват за отмяна на промените в наредбата за ТЕЛК.

Според жалбоподателите правилата ощетяват социалните им добавки. Процентът работоспособност зависи вече най-много от основната диагноза.

Заместник-министърът на здравоопазването Светлана Йорданова заяви, че хората с тежки заболявания няма да пострадат от новата наредба за медицинска експертиза.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук