„Медиана”: Европредседателството вдига рейтинга на управляващите

Близо половината българи искат правителството да изкара пълен мандат

0
7425
Снимка: bTV

Управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца, а негативните оценки по отношение на правителството намаляват с 4% като причината е най-вече в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него. Това показват резултатите от национално представително изследване на агенция „Медиана”.

5% повече са тези, които през май смятат, че правителството вдъхва доверие (29% при 24% през март), като разочарованите все още са двойно повече, но все пак намаляват (от 58% до 54%). Средната оценка на правителството се качва малко от 3,35 до 3,44.

Въпреки, че все още не достига до „Добър (4)”, кабинетът „Борисов 3” трябва да изкара пълен мандат, смятат 46 на сто от респондентите, а само 26 на сто смятат, че трябва да има предсрочни избори.

При вот сега ГЕРБ е с 3,2% пред БСП (25,8% от всички запитани срещу 22,6%), ДПС изпреварва „Обединени патриоти”, а „Воля” и АБВ запазват шанс за влизане. С над процент са Реформаторският блок и „Демократична България”.

Спонтанните отговори за партия на тв водещия Слави Трифонов са 3,7 на сто, като още по-голям потенциал показва политическа сила, оглавена от президента Румен Радев. Той има най-висок личен рейтинг, като е харесван от две трети от българите с тенденция към повишение за последната година.

Следват кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов, военният министър Красимир Каракачанов, вицепремиерът Томислав Дончев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, Татяна Дончева от „Движение 21” (макар според проучването партията да е подкрепена само от 0,8% от българите) и др.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here