Нинова: Срещата ГЕРБ-ПП или стъпка към кабинет, или е оправдание за избори

0
386

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията била динамична и много зависило при кого ще отиде третият мандат

„Политическата ситуация е много динамична и много зависи при кого ще отиде третият мандат. … Трябва да се търси стабилно мнозинство, за да има предвидимост и за икономиката, и за хората, и за международните ни партньори. … Ако третият мандат дойде при БСП ще направим опит да има мнозинство и стабилност в държавата“. Това заяви пред БНР лидерката на БСП Корнелия Нинова и потвърди позицията на партията, че няма да подкрепи правителство, съставено с мандат на ГЕРБ, на ДПС или на „Възраждане“.

Според Нинова е „странно“ съгласието на „Продължаваме промяната“ да се срещне с ГЕРБ.

„Очевидно в ПП текат някакви процеси. Очевидно има и динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е ПР акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни“, коментира тя.

Лидерката на БСП посочи, че в парламента има плаващи мнозинства и се гласува тематично.

„За държавата обаче е важно, че плаващите мнозинства са нещо нестабилно“, предупреди тя.

Нинова изрази несъгласие с решението на служебното правителство да не внесе проект за Бюджет 2023, защото това ще замрази доходите на хората.

„По закона за удължаване на бюджета могат да са правят промени и допълнения. Законът (за удължителен бюджет – б.р. ), който внесе служебният кабинет, няма да бъде гласуван в този му вид, а ще бъде допълнен. … Поканихме другите партии, за да се разберем предварително какво ще внесем. Започваме да работим по този въпрос, който е най-важният. Между първо и второ четене ще гарантираме едно мнозинство, което ще внесе поправки и те ще бъдат приети, много е важно да бъдат ориентирани към социалната сфера“, коментира червената шефка.

По думите на Корнелия Нинова със ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска република.

„Президентът управлява вече достатъчно дълго през служебни кабинети, без парламент, без контрол от законодателна власт и трябва партиите да реагираме на това. БСП сме категорични, че парламентарното управление е най-доброто и трябва да се запази. Това беше и причината да подкрепим избирането на председател на парламента. Избирането на Вежди Рашидов беше компромис. Другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на онези, които искат президентско управление“, каза тя.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук