Откриха COVID-19 върху опаковка на замразена храна

0
2583

Снимка: Pixabay

Китайските експерти твърдят, че това е първият случай в света

Експерти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията откриха жив вирус на COVID-19 върху опаковки от замразени морски дарове, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Съобщава се, че по време на епидемиологично разследване на причините за нови случаи на инфекцията в Кингдао. Експерти от центъра са извлекли жив вирус от положителна проба, взета от външната опаковка на внесена замразена треска.

„Това е първият случай в света за извличане на жив вирус от положителна проба, взета от опаковка със замразена храна. Също така се потвърди, че контактът с жив вирус може да доведе до инфекция“, пише в съобщението на уебсайта на центъра.

От отделът обясняват, че извличането на жив вирус върху опаковки от замразени храни в Циндао е първият случай в света. Извън лабораторията е доказано, че при специални условия на транспортиране на замразени храни COVID-19 може да оцелее за дълго време. Контактът с повърхността на продуктите без защита може да доведе до инфекци. Най-застрашени са  работници в индустрията, пряко свързани със замразени стоки.

Центърът също така отбеляза, че рискът в Китай е доста нисък. Преди това китайските специалисти никога не са успели да извлекат жив вирус от положителни проби, взети от опаковки от замразени продукти.

„Наличните досега проучвания показват, че COVID-19 не е хранителен вирус, няма случаи на инфекция чрез консумация на храна. Към днешна дата не е имало случаи на инфекция при контакт със замразени морски дарове, върху които е бил е открит вирус“, отбелязва още центърът, подчертавайки, че основните пътища на предаване все още са във въздуха и тесен контакт.

Центровете за превенция на заболяванията препоръчват работещите в риск да увеличат личните предпазни мерки при контакт със замразени храни.

По публикацията работи: Ния Христова
dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук