От втория срок учениците ще могат да отсъстват до 15 дни с бележка от родител

0
323

Бележките ще се одобряват само от класния ръководител

До месец ще влезе в сила промяната, която позволява на учениците да отсъстват до 15 дни по семейно причини. Това съобщи министърът на образованието Галин Цоков по bTV.

Така най-вероятна новата възможност ще могат да се възползват родителите и учениците от началото на втория срок, който започва на 6 февруари.

Отсъствията по семейни причини се извиняват с бележка от родител. Досега учениците имаха право за една учебна година на 3 дни подобни отсъствия с бележка до калния ръководител и още 7 със специалното разрешение на директора. В бъдеще 15-те дни на учебна година ще са с разрешението само на класния ръководител.

Промяната идва, след като лекари и родители поискаха по-облекчен режим за извиняване на отсъствията на децата, когато става въпрос за настинки, леко протичане на вирусно заболяване или кратко неразположение на детето.

„Така екипът на ведомството отново показа съпричастност с родителите, защото промяната е резултат от много сериозен диалог с родителските общности, с представители на родителските асоциации“, подчерта проф. Цоков.

През тази учебна година се очаква и промяна в изпитите след 10 клас, като задачите ще бъдат по-практически, свързани с демонстриране на умения и компетентности от страна на учениците, каза още образователният министър.

От следващата учебна година ще има и промени при входното ниво за 9 клас. Те също ще са ориентирани към практиката и сега започва подготовката и на учителите, започва и съставянето на такива задачи. Изпитът ще се осъществява на електронни устройства.

Министър на образованието отново обяви, че дори не е била обсъждана идеята стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов да отпадне от учебната програма.

Относно напрежението около продажбата на платформата „Школо“ Цоков обяви, че в Министерството на образованието и науката са разбрали за нея от социалните мрежи и публикации в медиите и затова са сезирали ДАНС и Комисията за защита на личните данни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук