От днес на заведение срещу бърз тест за 10 лева

0
112

Столични заведения от вчера предлагат нова услуга за клиентите, желаещи да ги посещават и след 23 ч. – бързи тестове за COVID-19, чиято цена е 10 лева.

За всички желаещи да посещават нощни клубове и заведения след 23:00 ч. в столицата са направени няколко изнесени пункта за тестване за коронавирус. От четвъртък вечерта такъв има пред заведението „Мементо“ на “Раковски” и “Гурко”. Работното време на пункта е от 19:00 до 2:00 ч.

Днес такъв пункт ще бъде поставен и на площадчето на “Леге”, срещу хотел “Рила”. Работното му време също ще започва от 19 ч. и ще продължава поне до 2 часа през нощта. До ден-два ще стане ясно още на кои и колко на брой места ще се отворят подобни пунктове.

Тестът ще струва 10 лв. Всеки си го прави собственоръчно, а администратор ще го удостоверява и въвежда в системата. Документът от теста ще се получава на мейл около 15 минути по-късно.

Този тип бърз антигенен тест осигурява право на свободно движение и посещение на различни обекти до 48 часа след направата на теста.

Очаква се до около седмица този тип тестове да станат безплатни, а пунктовете да се умножат.

Идеята идва, след като от този четвъртък вечерният час отпада, ако персоналът и посетителите са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест. За първа вечер снощи клиентите можеха да се тестват, преди да влязат в бар.

„Няма нужда от медицинско лице, но аз съм тук да наблюдавам тестването. А ако се окаже тестът положителен, то изпращаме на РЗИ. Ако някой желаещ да пие едно е позитивен- да информираме РЗИ“, каза пред Би Ти Ви д-р Борис Коцев, който е на един от пунктовете за тестване.

Целта е заведенията да могат да работят без ограничения нито за броя на посетителите нито за работното време ако всички са тествани, имат COVID сертификат, или документ, че се преболедували последните шест месеца.

„Ние се опитахме да улесним достъпа на клиентите ни до бързи и лесни тестове. Лабораториите не работят до този час, а голяма част от посетителите ще срещнат тази нужда. хубаво е да има няколко пункта в София“, казва управителят на столично заведение Мартин Михайлов.

През изминалата седмица служебното правителство предложи всички заведения да работят на 100% без ограничение в работното време при предоставяне от страна на клиентите на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване на COVID-19, PCR тест или бърз антигенен тест. Бързите тестове ще се поемат от държавата.

Представителите на ресторантьорския бранш очакват новата здравна заповед да влезе в сила в края на месеца, тъй като е нужно технологично време за организация на съответните медицински лаборатории и мобилни станции, които ще правят бързи антигенни тестове за сметка на държавата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук