Плевнелиев: Петков и Василев действат по балкански, не по харвардски

0
2716

Снимка: БГНЕС

Радев не е демократ, не спазва конституцията, смята президентът (2012-2017 г.)

„Безспорно е влиянието и връзките с президента Радев при новата формация на Кирил Петков и Асен Василев“, заяви пред Нова тв президентът на България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев.

За него този, който не спазва върховенството на закона, не е демократ.

„И да, Румен Радев не е демократ. Защото не спазва Конституцията, в която се е клел. Не спазва закони, като обикновените български граждани. Моралният аспект да се заиграеш с Радев, който не е демократ, а всъщност да претендираш, че си част от демократична България, за мен се губи“, сподели той.

Плевнелиев разказа, че докато е бил в Бостън, е разговарял с Дък Бейкър, син на държавния секретар и началник на кабинета на Роналд Рейгън – Джеймс Бейкър, който му е споделил американската поговорка:

„Зад всяка криза в американската история, стоят добрите намерения на някой от Харвард“.

„Познавам ги и двамата добре. Но нито са ме питали нещо, нито са ми се обадили. Популярни министри са, но дали в Харвард ги учат, че трябва някакви емисари задкулисно да ходят и да купуват други партии. Аз съм разочарован от два аспекта на техните намерения. Така не трябва да се правят политически партии. Разбирам да бяха излезли, да кажат, че имат нови идеи, решения за една по-добра България, за промяна. Но когато по този начин, в последния момент, с всички съмнения за екипа на президента Радев, за задкулисни пари, които да купуват политически парти. Не, това не е по харвардски, това е по балкански“, каза още президентът.

Той посочи, че ако Петков и Василев са се били обрънали към него за съвет, е щял да ги предупреди да избягват популизма.

„Не може с леви цели да постигаме десни интереси или обратното. Или сте десен политик или сте ляв политик. Повече от ясно е, че те ще се позиционират в ляво център“, каза още Плевнелиев.

Ния Христова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук