Проф. Кантарджиев бие тревога за опасността от вируса-убиец в България

0
3085

Купуваме реактиви за установяване на заразата от Китай, а изследванията на пробите ще са само ако са изпратени от личния лекар или инфекционист в болница

По препоръка на Центъра за контрол на заболяванията се оказва, че в България опасността от ниска е сведена до средно голяма. Затова трябва да има контрол за температурата на пътниците, интервюта на тези, които пристигат от държавите, в които вече има засегнати от коронавируса хора. Тези пък, които идват от Китай, веднага трябва да се свържат с лекар и в продължение на 14 дни да не общуват с много хора. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, национален консултант по микробиология.

Кой е той?

Проф. Тодор Кантарджиев е роден на 24 декември 1955 г. в София. Завършва медицина в столицата.

Има специалност по микробиология, по имунология и по епидемиология на инфекциозните болести. Защитил е магистратура по здравен мениджмънт.

Национален консултант е по микробиология. Председател е на Българската асоциация на микробиолозите и директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Член е на редица авторитетни чуждестранни медицински дружества. Специализирал е в Германия и Великобритания.

Ето какво още каза проф. Тодор Кантарджиев в интервю за в. Монитор:

– Проф. Кантарджиев, повече от една трета от страната е в епидемия. Колко човека към момента са с грип, доказан лабораторно?

– От края на 2019 година, когато бяха първите случаи, до момента в Националната референтна лаборатория са доказани 318 случая. От тях 164 са на грип АH3. Това е от генетичната линия на ваксиналния щам „Канзас“.

Имаме 112 други от група АH1 – т.нар. пандемичен грип, наричан от по-необразованите хора „свински“. 42 случая пък са с грип от група В. Засега не можем да кажем кой точно ще е доминиращият, но прави впечатление, че при сегашната грипна обстановка най-много са засегнатите от възрастовата линия 5-14 години. Сравнително малко са възрастните хора с болестта.

– На какво се дължи това?

– Дължи се на няколко фактора. Първият е, че при появата на нови генетични разновидности на грипния вирус по-младите хора не са били в контакт с него както по-големите, които имат прекаран контакт с вируса и така са си създали имунологична памет за циркулиращите грипни вируси.

– Кой тип – А или В, е по-опасен за хората? Кой е смъртоносен?

– За болния човек няма никакво значение дали е с грип от тип А или от тип В. Това обаче има голямо значение за системата на здравеопазването, защото генетични групи на грипния вирус предизвикват различни по характер епидемии. Едни от тях се развиват по-бързо, други – по-бавно. Засега не можем да кажем кой точно ще е доминиращ в нашата страна.

– Защо? Толкова ли е трудно да се определи?

– За разлика от останалите европейски държави, в България, в различни области върлува грип от различни генетични групи и разновидности. Например този, който е в област Хасково, не е от същата разновидност, от която е този в област Благоевград.

– Възможно ли е скоро да бъде обявена грипна епидемия в цялата страна?

– Това може да стане само по силата на административно решение. Лично аз съм привърженик на поетапното въвеждане на грипни ваканции и карантина в областите, където стойностите на заболеваемост са високи. Тук е мястото да отбележа, че Националният център по заразни и паразитни болести разполага с прекрасна компютърна електронна система за отчитане и анализ на грипната заболеваемост по седмици за последните десет години.

На базата на тези данни се прави и прогнозата коя област е в предепидемична обстановка и коя вече е в епидемия и се налага да се вземат карантинни мерки. Системата ни е подарена от САЩ. Там работят с нея. За този подарък ни завиждат всички балкански държави. Колкото до мерките, следва не само да ги повтаряме, но и хората да ги изпълняват, особено по отношение на ограничаване на контактите при достигнати епидемиологични стойности.

Основно при това положение учениците трябва да бъдат пуснати във ваканция. На сайта на Националния център по заразни и паразитни болести публикуваме актуални данни. Всеки човек може да види на него каква е ситуацията в областта, в която живее, дали тя е в предепидемиологично състояние или вече е в епидемия. Виждат се и местата, където високата заболеваемост вече отшумява и отстъпва.

– Четвърти случай на коронавируса вече е доказан лабораторно в Европа. Дванадесет човека са със симптоми в Турция. Само до преди дни здравните власти у нас уверяваха, че вероятността инфекцията да проникне и в България е нищожно малка. Към днешна дата каква е опасността?

– Днес (вторник, б.р.) в Министерството на здравеопазването се състоя съвещание на новосъздадения Експертен съвет по коронавируса, на който бяха набелязани някои мерки за прилагане в нашата страна по отношение на контрола на граничните пунктове, готовността на лечебните заведения и как трябва да бъдат подготвени лекарите и медицинските сестри за евентуална среща с коронавируса при вероятна ситуация. Колко по-засилен ще бъде контролът по границите и летищата?

По препоръка на Центъра за контрол на заболяванията се оказва, че в България опасността от ниска е сведена до средно голяма. Затова трябва да има контрол за температурата на пътниците, интервюта на тези, които пристигат от държавите, в които вече има засегнати от коронавируса хора.

Тези пък, които идват от Китай, веднага трябва да се свържат с лекар и в продължение на 14 дни да не общуват с много хора. Същевременно, ако се появят симптоми, характерни за засегната от инфекция дихателна система, начало на пневмония или друго подобно състояние, веднага трябва да потърсят лекарска помощ, като обяснят, че са пътували в страна със заболели и обяснят точно района, в който са били.

– Българските лекари подготвени ли са за диагностицирането и лечението на заразени с коронавируса? Ще бъдат ли откривани допълнителни болнични легла?

– Би трябвало да са готови. Всички необходими мерки, включително и допълнителни легла, при необходимост ще бъдат взети.

– Какво може да направи човек сам за себе си, за да се предпази?

– Всички епидемични мерки срещу коронавируса са същите каквито за грип. Преди 10 дни създадохме работна група от вирусолози, специалисти, доктори на медицинските науки, доценти и подбрахме реактивите, които поръчахме веднага да се купуват. Тъй като винаги имаме готовност с извършени обществени поръчки. Става дума за реактиви, които могат да докажат заболяването при болен човек.

Колкото до мерките, те са същите, каквито са за грип. Маски, хигиенни кърпички. Действа и спиртът като дезинфектант, както и хлорните дезинфектанти. Когато се ползват кърпички, да не са без дезинфектант. На сайта на Националния център сме дали всичко, което смятаме, че е важно за обществото по отношение на коронавируса.

– Къде ще се прилагат реактивите?

– Вирусологичното изследване за доказване на мутирал коронавирус, така наречения нов коронавирус 2019, може да се докаже в тежкоболен човек с разгърната клинична картина. Материали за това изследване в Националния център ще бъдат пращани само от лекуващи лекари и само от лекуващи лекари в интензивно отделение, където състоянието на пациента е такова, че има презумпция за това заболяване. Заболяването е такова, че за него не може да се мисли без епидемично изясняване.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук