Светило в онкологията обясни как да предотвратим 40% от случаите на рак

0
1111

Имунотерапията ще се развива активно, надяваме се някой ден да се откажем от химиотерапията

Проф. Клеменс Унгер, д.м.н., е световноизвестен специалист в лечението на онкологичните заболявания и почти две десетилетия главен лекар в Клиниката по биология на тумора. Той е основател и директор на Центъра по онкологична медицина. Признат специалист в областта на класическото терапевтично лечение на туморите с помощта на химио-, хормонална и имунотерапия. Освен това е голям познавач на нетрадиционните, поддържащи и алтернативни методи на лечение.

Ще бъде ли открито най-после лекарство против рака? Може ли да се предотврати това коварно заболяване? А случват ли се чудодейни изцеления? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с проф. Клеменс Унгер.

– Проф. Унгер, смятате ли, че ще бъде изобретено лекарство против рака в скоро време?

– Работата е там, че в нашия свят се наброяват около 250 вида онкологични заболявания, а за всеки тумор е предназначена специална терапия. Затова едва ли ще се появи един медикамент, който да победи рака. Въпреки че има съществен прогрес в лечението, той най-вече касае рака на кръвта. Причината е, че този вид рак по-лесно се разпознава. Поразените рецептори или белтъчини, намиращи се на мембраната, могат да се терапевтират с антитела. Простичко казано, когато човек заболее, той отслабва – понижава се имунитетът му. Още повече, ако заболее от рак, организмът престава да различава раковите клетки, затова не се бори против него.

А принципът на действие на имунната система се състои в това, че щом в организма се появи “непознато” вещество, то веднага се разпознава като “чуждо” и се подлага на атака. Източници на такива “непознати” вредни вещества могат да станат не само болестотворните микроорганизми, но и собствените аномални клетки. При онкологичния процес това не се случва. Но изход се намери. В епруветка генетично се променят Т-лимфоцитите на пациента, а след това се насочват против собствените онкологични клетки и ги унищожават като врагове. Този метод се нарича имунотерапия – направление, което през следващие 10-15 години ще се развива активно. А на нас много ни се иска и се надяваме, че в тази връзка може би ще се откажем от химиотерапията.

Проф. Клеменс Унгер

– Какво според вас води до онкологичните заболявания? Могат ли да се предотвратяват?

– Според учените около 40% от всички онкологични заболявания могат да бъдат предотвратени, ако се води правилен начин на живот. Т.е., човек да се храни правилно – да набляга на зеленчуци, плодове, салати. Да е активен, да спортува, да поддържа нормално телесно тегло, изцяло да откаже алкохола или да го приема в минимални количества. А най-важното – да не пуши. Ако човек се придържа към всички тези правила и в същото време съумее да си остане жизнерадостен, то, да – статистическият риск от заболяването се понижава.

– Може ли да се каже, че ракът е наследствено заболяване?

– Към наследствените ние отнасяме само 10-15% от случаите. Да вземем например онкологично заболяване на млечната жлеза първи-втори тип. Ако майката, бабата или други близки роднини по женска линия са страдали от това заболяване, риск несъмнено има. Между другото, в САЩ нерядко млади жени, познавайки своята наследственост, не чакат да заболеят, а се избавят от млечната си жлеза. Действат на принципа: няма орган, няма тумор. Излишно е да припомням примера с Анджелина Джоли. Това, разбира се, е доста радикален метод. Има алтернатива, от която аз препоръчвам да се възползвате – просто се изследвайте по-често. В ранни стадии всичко се поддава доста по-успешно на лечение.

– А колко често е нужно да се изследваме, за да не изпуснем момента?

– Първият вариант – поне веднъж годишно си правете  компютърна томограма, а пушачите – веднъж на половин година. Вторият – изследвайте се за онкомаркери, тъй като те рано откриват наличието на ракови клетки. Но имайте предвид, че всеки тумор си има собствен маркер. И не всеки тумор реагира на тези онкомаркери. Например заболяванията на млечната жлеза невинаги могат да ги провокират. Същото се отнася и за лимфома. Но учените работят над това.

– Много често се говори, че ракът е “подмладял”. Вие повече от 20 години ръководите онкологична клиника. Според вашия опит и практика има ли такава тенденция, или това е заблуда?

– Засега няма основателни изследвания, че ракът е подмладял. Факт е, че 60% от всички онкологични заболявания възникват след 60 години

Причината е в генетичната нестабилност, пък и с възрастта спада имунитетът. От друга страна, онкологията засяга и деца, за съжаление. Затова би било некоректно от моя страна да отговоря утвърдително на вашия въпрос. Друг е въпросът, че съвременните технологии помагат за ранно разпознаване на онкологичните заболявания. Но това не означава, че самата болест е подмладяла.

– Битува мнението, че онкологичните болести могат да се лекуват само с химиотерапия и радиология. Но ето вие обяснявате ефекта от имунотерапията. Възможно ли е за всеки пациент да се подбира индивидуален подход?

– Това е нашата цел. В някои клиники се използва такъв подход. Но засега действително съществува лечение по протокол номер 1, 2 и т.н. И много специалисти ги следват тези протоколи. Бъдещето обаче е за изследване на генетичните изменения в самия тумор. И вече според тези резултати на всеки пациент ще се назначава определено, подходящо именно за него лечение. Но за повсеместна реализация на тази програма се изискват 20-25 години.

– Наскоро прочетох, че съществува изследване (много скъпо),  което показва как ще се развива по-нататък заболяването при човек, страдащ от рак. Възможно ли е това?

– Такива изследвания засега се провеждат на ниво експеримент. Към днешна дата е рано да се правят каквито и да са изводи. Всичко е много индивидуално. И ако прогнозираме нещо, то се опира единствено на статистиката. Т.е., анализиране на вече съществуващи данни. Въобще, ракът е много интелигентна болест

Тя има много стратегии, позволяващи й да заобикаля имунната система.

Ние през цялото време се учим, провеждаме изследвания. Едно поколение предава опита си на следващото. Имаше времена, когато човек, преподаващ философия, е разбирал и от медицина. Познавал е теологията и дори корабостроенето. А сега, в днешно време, всяка сфера се занимава само в своето направление. Кардиологът се занимава само с кардиология, пулмологът – с пулмология и т.н. Ние разбихме, разделихме човека на системи и органи до такава степен, че забравихме за това как работи организмът като цяло.

– Проф. Унгер, вие вярвате ли в чудодейните изцеления?

– Несъмнено. При няколко мои пациенти се случи спонтанно оздравяване. Особено ясно си спомням една пациентка, на която ракът беше поразил женските органи. Тя дойде от друг град, където в местната клиника й препоръчали химиотерапия. Аз я изследвах и откровено й казах, че на този стадий, в този момент няма методи за лечение на нейното заболяване. Назначих й имуноподдържащи препарати и я помолих да дойде на преглед след два месеца. С уговорката, че ако възникнат проблеми, да дойде по-рано.

В уреченото време отново я изследвахме и установихме, че туморът е изчезнал. Изпратих я на църква, за да благодари на Бог, тъй като действително се беше случило чудо. А в какво се е заключавало то? Появили са се някакви фактори, които максимално са активирали имунната система, която е започнала да се бори с болестта и я победила. Бедата е в това, че лекари и учени засега още не могат да разпознаят как се случва този процес и какви вещества са задействани в него. Когато разберем това, ще се борим много по-леко и успешно с рака.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук