Свинското поскъпна преди празниците

0
415

Традиционно преди празниците свинското поскъпва, като едва около 35% от месото в магазините е българско производство. 

„Традиционно свинското по празниците поскъпва, защото потреблението се повишава. Повече от това в момента няма да поскъпне. Последните данни в медиите бяха за около 10% поскъпване“, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите Димитър Михайлов.

Гостът отбеляза, че цената много зависи от това в коя търговска мрежа купуваме свинското месо.

Оказва се, че не произвеждаме достатъчно свинско месо, за да задоволим потребностите на вътрешния пазар. Около 35-40% от месото е българско производство, останалите 60% са внос. Основно внасяме свинско от Испания, а също от Белгия, Нидерландия, Германия и Франция.

„Предполагам, че БАБХ върши своя работа. Месото е стандартно, единствената разлика е, че идва от по-далеч и има нужда от повече време да пристигне на пазара. Местното производство може да достави съвсем прясно месо. Българското месо достига много по-бързо до клиентите. Прясното свинско се обуславя с розов цвят, не трябва да има потъмняване по краищата, трябва да има приятен мирис“, обясни Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че няколко компонента обуславят по-високата цена на свинското месо. Основната причина е африканската чума по свинете, която продължава да върлува в почти цяла Европа. От друга страна са регулаторните рамки в ЕС, които налагат по-високи изисквания и създават трудности на производителите. Поскъпнал е и транспортът.

„Европа се явява недостатъчно конкурентоспособна спрямо другите континенти по отношение на цената на месото“, изтъкна Димитър Михайлов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук