test
петък, юли 12, 2024
Google search engine
дом Разследване Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Пейко Янков

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Пейко Янков

0
5337

Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо общинския съветник от Несебър Пейко Димитров Янков.

Делото ще се разгледа днес, в 13 часа, от 16 състав на Специализирания наказателен съд.

Обвиняемите са заявили, че не желаят да бъдат снимани.

Припомняме, срещу общинския съветник от Несебър също имаше издадена европейска заповед за арест. Тя е издадена след като Янков не е открит в дома си, когато бяха задържанията по Южното Черноморие на 1 август.

По информация на прокуратурата, цитирана от БНР, през това време Янков е бил в страна от ЕС. До предаването му по силата на тази европейска заповед не се е стигнало, защото, той се е предал сам в понеделник, 13 август.

Адвокатът на Янков – Росен Желязков твърди, че неговият подзащитен никога не се е крил, но не се е явил на датата, за която е бил призован. Той е бил повикан в правораздавателните органи не като обвиняем, а само като свидетел.

Думите на адвоката противоречат на твърдението на прокурор Детелина Ганчева, според която Пейко Янков е бил издирван само като обвиняем. Държавното обвинение е искало той да се яви, за да бъде обвинен, че по поръчка на Митьо Очите, е притискал собственици на фирми и е участвал в палеж на казино в Слънчев бряг.

Според прокурора, Янков е редови член на групата на Митьо Очите. Неговият адвокат отрече участие в такава група. Според юриста, общинският съветник Пейко Янков е познавал само Димитър Желязков от всичките обвинени осем члена на групата.

В понеделник, 13 август, Специализираната прокуратура повдигна обвинения на Пейко Янков. Той е обвинен за участие в организираната престъпна група, ръководена от Димитър Желязков – Митьо Очите.

Припомняме, петимата задържани за участие в организираната престъпна група на Димитър Желязков – Митьо Очите бяха оставени в ареста с решение на Апелативния спецсъд. Иван Пишиев, Радослав Николов, Иван Найденов, Венцислав Христов и Йордан Въчев са обвинени в участие в организирана престъпна група на Митьо Очите, занимаваща се с изнудване, палежи, нанасяне на телесни повреди, разпространение на наркотици и други престъпления от 2010 година насам.

Заедно с Димитър Желязков бяха арестувани и общинският съветник Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, които бяха предадени на българските власти в рамките на 24 часа. Бенчев и Узун бяха разпитани и освободени, но няколко дни по-късно от прокуратурата обявиха, че все пак на Бенчо Бенчев ще бъдат повдигнати обвинения.

Вчера, 14 август, Бургаската районна прокуратура повдигна обвинения спрямо Бенчев за спомагане на обвиняем (Митьо Очите) да избегне наказателно преследване. Второто обвинение към Бенчев е, че държал без разрешение боеприпаси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук